Volvo се отказва от кожените салони в електромобилите си

Volvo се отказва от кожените салони в електромобилите си

Volvo се отказва от кожените салони в електромобилите си

Шведският автомобилен производител обяви намерението си да премахне използването на кожа за интериора на своите електрически превозни средства. Това се посочва в съобщение, публикувано в четвъртък от компанията, предава ТАСС.

Автомобилният производител обяснява това решение с придържането му към морално-етичните принципи за опазване на дивата природа, както и с желанието за намаляване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Очаква се до 2025 г. новите модели Volvo Cars да имат 25% рециклирани и био-базирани материали. Въпреки това, като част от стратегията си за борба с изменението на климата, компанията също се стреми да гарантира, че всички преки доставчици, включително доставчици на материали, ще използват изцяло възобновяеми енергийни източници до 2025 г.

До 2030 г. автомобилният производител възнамерява да произвежда само изцяло електрически автомобили - всички без облицовки от естествена кожа. В същото време е посочено, че първият електрически автомобил Volvo Cars, който вече няма да използва нито един квадратен сантиметър кожа, ще бъде електрическият купе-кросоувър C40 Recharge. Освен това, както е посочено в съобщението, до 2040 г. Volvo Cars планира да завърши процеса на преход към кръгова икономика. Вместо кожена тапицерия, компанията ще предложи на своите клиенти алтернативи като висококачествени, екологично чисти материали, изработени от био-базирани и рециклирани материали.

Например, в близко бъдеще ще се използва нов материал за довършване на автомобили - Nordico, разработен от самата компания. Това е смес от синтетичен текстил, получен чрез рециклиране на пластмасови бутилки, биоматериали от екологично чисти гори в Швеция и Финландия и корк, който е загуба на винопроизводство.

"Да бъдем прогресивен производител на автомобили означава, че трябва да се грижим за всички области на устойчивостта, а не само за въглеродните емисии", каза Стюарт Темплар, директор по устойчиво развитие във Volvo Cars. Той обаче добави, че отговорният избор на доставчик е важна част от тази работа. "Премахването на използването на кожа в нашите електрически превозни средства е добра следваща стъпка към решаването на този проблем", заключи той.

Volvo Cars също се стреми да намали употребата на животински остатъци, често използвани в производството на пластмаси, каучук, смазочни материали и лепила, или като част от материала, или като химикал за процеса при производството или преработката на материала.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ