Автомобили

За първи път от 90 години: GM отстъпи първенството по продажби на автомобили в САЩ

За първи път от 90 години: GM отстъпи първенството по продажби на автомобили в САЩ

Американският автомобилен гигант General Motors бе детрониран от японската Toyota по най-много продадени автомобили в САЩ – титла, която базираната в Детройт компания държи от 1931 г. насам.

През 2021 г. Toyota е продала 2,3 млн. автомобила в САЩ, което е ръст от 10% спрямо предходната година. В същото време от GM съобщиха, че продажбите на компанията са се понижили с 13% до 2,2 млн. бройки заради недостига на полупроводници, който засегна цялата автомобилна индустрия.

„Ако бях от Toyota, не бих бързал да си татуирам „Ние сме номер 1“, каза говорителят на GM Джим Кейн.

Като цяло анализаторите очакват броят на новите коли, продадени в САЩ, да е нараснал с около 2% през 2021 г. в сравнение с 2020 г., когато купувачите бяха по-предпазливи през първите месеци от пандемията от COVID-19.

Продажбите обаче остават по-ниски в сравнение с нивата от преди пандемията, тъй като производителите страдат от проблеми с веригите на доставки, които доведоха и до увеличаване на цените за потребителите.

„Основното ограничение за продажбите продължават да бъдат намалените нива на производство заради недостига на чипове“, коментира главният икономист на GM Илейн Бъкбърг.

Toyota, която отчита силни продажби на своите хибридни модели, бе засегната по-слабо от недостига на чипове благодарение на решението си да се презапаси с компоненти след разрушителното земетресение в регион Тохоку от 2011 година и последвалото цунами.

Американските производители губят позиции на местния пазар за сметка на чуждестранни марки от доста време. Макар че в миналото Ford, General Motors и Chrysler отговаряха за 90% от всички продажби на автомобили в САЩ, през 2008 г. те вече държаха малко повече 50% от пазара. Този техен дял е намалял допълнително през последните години. От 20 г. насам модела Camry на Toyota е най-продавания седан в САЩ, a RaV4 държи титлата в категорията SUV за последните пет години.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ