15 страни от Азия и Тихоокеанския регион са на път да сключат най-големия търговски пакт в света

15 страни от Азия и Тихоокеанския регион са на път да сключат най-големия търговски пакт в света

15 страни от Азия и Тихоокеанския регион са на път да сключат най-големия търговски пакт в света

етнайсет азиатски страни договориха вчера условията за Регионално всеобхватно икономическо партньорство или РВИП (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP), което може да стане най-големият търговски пакт в света, предадоха световните агенции. Индия обаче остана настрана и отложи решението дали да се присъедини към споразумението заради значителни различия за митата и други въпроси.

РВИП е подкрепяно от Китай и включва 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Преговорите по него започнаха преди седем години, а подписването му е отложено за догодина, отбелязва Асошиейтед прес.

Представители на страните по споразумението се събраха вчера в Банкок, където се провежда и годишната среща на върха на АСЕАН, предаде БТА.

Петнайсет страни участнички в РВИП са приключили преговорите по текста на всички 20 глави на пакта и на практика по всички въпроси за пазарния достъп, се посочва в изявление на лидерите на тези държави.

"Индия има значителни възражения по въпроси, които остават нерешени (...). Окончателното й решение ще зависи от задоволително уреждане на тези въпроси", се допълва в изявлението.

Търговската война между САЩ и Китай даде нов тласък на пакта, отбелязва Ройтерс.

Индия обаче е решила да не го приеме в сегашната му редакция заради различия по въпроси, свързани с митата, търговския й дефицит с други страни и немитнически бариери, е заявил индийският премиер Нарендра Моди, цитиран от местни медии.

Индия се опасява, че споразумението, което предвижда постепенно премахване на мита, ще отвори пазара й за евтини китайски стоки и селскостопански продукти от Австралия и Нова Зеландия, което ще нанесе щети на местните производител.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ