6% от фирмите в България не очакват да оцелеят до края годината

6% от фирмите в България не очакват да оцелеят до края годината

6% от фирмите в България не очакват да оцелеят до края годината

6% от компаниите в България вярват, че няма да преживеят 2020 г. Това сочат данни от онлайн проучване на Бългapcĸaтa тъpгoвcĸo-пpoмишлeнa пaлaтa (БTΠΠ) от периода между 23 и 27 април, в което са взели участие 200 компании, браншови организации и регионални палати.

Същевременно с това цели 61% от анкетираните смятат,ч е бизнесът им ще оцелее до края на годината, но няма да се завърне на нивата преди пандемията. Само 14% очакват да се възстановят напълно. За 4% кризата представлява възможност за ръст, като те прогнозират по-добри резултати в бъдеще, отколкото преди пандемията. Други 3% казват, че ще задържат бизнеса до края на годината, за да ползват помощта от държавата.

Бизнесът не е единодушен в оценката си за икономическите мерки, които до момента са анонсирани от правителството и това личи в разнопосочните мнения. За 40 % от участвалите в анкетата са нужни допълнителни мерки. Според 25% от анкетираните, мерките са балансирани, на фона на възможностите на бюджета и размера на икономиката на страната ни. Около 20% смятат, че мерките са прекомерни или ги определят като напразно разходвани средства, без реален ефект върху икономиката. Част от компаниите считат, че мерките са закъснели и са представени постфактум. Има изразени мнения, че е необходим фокус към най-пострадалите сектори у нас, като например туризма.

От финансовите инструменти, които правителството представи, компаниите определят като най-полезна мярката за необезпечени кредити за осигуряване на ликвидност на МСП до 300 000 лв – според 34% от анкетираните. Безлихвените кредити за лицата в неплатен отпуск и самоосигуряващите се също са определени като важна мярка за преодоляване на кризата. В анкетата фирмите отбелязват, че за някои от схемите лихвените нива до 10% са прекалено високи, а достъпът до средствата е изключително сложен. Част от предложенията на членовете на Палатата включват и създаването на регистър, в който да бъдат обявявани кредитите, които са взети, чрез инструментите за спряване с COVID-19, за да се ограничи кредитирането на свързани лица и фирми и да има проследимост на средствата.

Необходимостта от съвместни решения на ниво ЕС, а не всяка държава да се изолира в справянето с проблемите, вследствие от коронавируса, се посочва като важно условие за икономическото възстановяване на страните. Гарантираното придвижване на стоки, суровини и капитали, както и поетапно облекчаване на мерките са сред водещите приоритети отбелязани от членовете на БТПП. Сериозна част от тях – 38%  смятат, че политиките трябва да са насочени към стимулиране на вътрешния пазар и вътрешното търсене в рамките на страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ