Бъфет продължава с агресивното обратно изкупуване на акции на Berkshire

Бъфет продължава с агресивното обратно изкупуване на акции на Berkshire

Оперативната печалба на Berkshire Hathaway продължава да нараства на фона на възстановяването на редица бизнеси на инвестиционната компания на Уорън Бъфет, които спечелиха от отварянето на икономиката – от сектора на енергетиката до железниците.

Конгломератът отчете оперативна печалба от 6,69 млрд. долара за второто тримесечие, което представлява ръст от 21% в сравнение с печалбата от 5,51 млрд. долара за същия период на предходната година.

Председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Уорън Бъфет продължи агресивното обратно изкупуване на акции на компанията през периода април-юни, като така похарчената сума за собствени книжа през последните шест месеца достигна 12,6 млрд. долара. Миналата година Berkshire похарчи рекордните 24,7 млрд. долара по програмата си за обратно изкупуване на акции. Тези резултати идват, след като акциите на компанията изтриха всичките си загуби от 2020 г.

От Berkshire признават, че резултатите изглеждат страхотно, защото се сравняват с ниската база от предходната година, и казват, че не са сигурни кога ситуацията ще се нормализира напълно.

 „Пандемията от COVID-19 се отрази неблагоприятно на почти всички наши операции през 2020 г., особено през второто тримесечие, въпреки че ефектите варираха значително“, се казва в отчета на компанията. „Понастоящем степента на въздействието не може да бъде оценена адекватно“, добавят от компанията.

По време на пика на кризата с коронавируса Berkshire преживя драстично забавяне на икономическата активност, като оперативната печалба на компанията се понижи с 10% на годишна база през второто тримесечие на 2020 г. и се срина с 30% през третото тримесечие.

От компанията казват, че рисковете от пандемията остават и че те могат да повлияят на резултатите й в бъдеще.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ