Богатството на Илон Мъск се сви с рекордните 50 млрд. долара за два дни

Богатството на Илон Мъск се сви с рекордните 50 млрд. долара за два дни

Богатството на Илон Мъск се сви с 50 млрд. долара, след като акциите на Tesla поевтиняха с 11,99% при борсовата търговия във вторник, завършвайки втори пореден ден в червената територия, предаде Блумбърг.

Това е най-големият двудневен спад на богатство в историята на Индекса на милиардерите на Блумбърг и най-голямата загуба в рамките на един ден от развода на Джеф Безос през 2019 г., когато основателят на Amazon се раздели с 36 млрд. долара.

Загубите на Tesla идват на фона на няколко не особено добри дни за компанията. Поевтиняването на акциите започна, след като през уикенда Мъск попита последователите си в Twitter дали да продаде 10% от дела си в компанията. След това се появиха новини, че неговият брат Кимбъл Мъск е продал акции преди публикуването на анкетата в социалната мрежа. За капак на всичко, известния инвеститор Майкъл Бъри, който придоби широка популярност с предсказването на кризата с ипотечните кредити в САЩ, довела до световната финансова криза от 2007-2008 г., заяви, че Мъск може би иска да продаде дял в компанията, за да покрие личните си дългове.

Мъск обаче не беше единственият голям губещ от разпродажбите. Кати Ууд от ARK Investment Management, чиито фондове продават акции на Tesla през последните няколко месеца, загуби 750 млн. долара в при срива на акциите във вторник, докато основателят на Oracle Лари Елисън, който е вторият най-голям индивидуален акционер в Tesla, се раздели с 2,1 млрд. долара.

 Въпреки загубите от последните два дни, богатството на Мъск е нараснало със 70% от началото на годината на фона на силните корпоративни отчети на Tesla и по-високата пазарна оценка на SpaceX. Пазарната капитализация на Tesla продължава да е над 1 трлн. долара – праг, който компанията премина миналия месец, след като финансовите и резултати за тримесечието надминаха очакванията, а компанията за коли под наем Hertz съобщи, че ще поръча 100 хил. превозни средства от Tesla.

В момента индексът на милиардерите на Блумбърг оценява богатството на Мъск на 288 млрд. долара, което е с 82 млрд. повече от втория най-богат човек на планетата – Джеф Безос с 206 млрд. долара.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ