Най-лошият сценарий - цели индустрии може да изчезнат

Най-лошият сценарий - цели индустрии може да изчезнат

Най-лошият сценарий - цели индустрии може да изчезнат

В най-лошия сценарий на породената от коронавируса COVID-19 криза, цели индустрии могат да бъдат унищожени. Това заявиха от агенцията за кредитни рейтинги Moody's, цитирани от CNN.

Пандемията на коронавируса бързо тласна света в рецесия, тъй като увеселителни заведения, барове и ресторантите затварят, а страните инструктират своите граждани да си стоят вкъщи. Въпросът сега е не само колко дълбока ще бъде кризата, но и колко дълго ще продължи.

Картината на икономическото опустошение в Северна Америка и Европа вече започна да се очертава. Доклад на правителството на САЩ, публикуван в четвъртък, показа, че миналата седмица 281 000 американци са подали своята декларация за обезщетения след първата седмица, в която са останали без работа - внезапен скок с 33% и най-голямото увеличение на процента от 1992 г. насам.

Тази седмица се очаква да бъде още по-зле. Goldman Sachs прогнозира, че шокиращите 2,25 милиона американци ще подадат заявления за обезщетения, поради това, че са останали безработни заради кризата от COVID-19. Това би било осем пъти повече от броя на хората, подали миналата седмица, и най-високото ниво, отчитано някога.

Инвестиционната банка смята, че равнището на безработица в САЩ ще се покачи от най-ниското ниво от 3,5% до 9% през следващите няколко тримесечия.

Страховете от безработица в такъв мащаб могат отново да разтърсят пазарите. Инвеститорите вече са прогнозирали рецесия, но може би все още анализират размера на последствията, който коронавирусът нанася върху световната икономика, казва Джефри Клайнтоп, главен световен инвестиционен стратег в Charles Schwab Corporation .

Пазарът очаква лоши данни, броят на изгубените работни места може да е "далеч по-голям", отколкото инвеститорите смятат, казва той.

Индустриалното средно ниво на Dow Jones се сви с цели 35% от най-високото си ниво в средата на февруари, изтривайки всичките си печалби след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

Между 20 януари и миналия четвъртък 27 милиона долара бяха заличени от световните акции, според Bank of America.

И все още не е напълно ясно какъв ще е изходът, особено след като започват да се появяват все по-мрачни икономически данни от Европа и Северна Америка.

„Пазарът ще достигне дъното, когато видим пика на новорегистрираните случаи на вируса, но просто не знаем кога ще стане това“, каза Клайнтоп. 

Страхувайки се от опустошителни съкращения в  туризма и хотелиерството, правителствата предприемат радикални стъпки в подкрепа на бизнеса. Обединеното кралство в петък обеща да изплати  80% от заплатите, до 2500 британски лири (2895 долара) на месец за служители, които не могат да работят поради пандемията. Икономистите се надяват, че подобни драматични мерки могат да облекчат до известна степен щетите от кризата. Capital Economics например излезе с прогноза, че в Обединеното кралство безработицата сега ще нарасне от 4% на 6%, вместо до 8%, както се говореше преди обявените мерки.

30-те дни, които доведоха света до ръба на депресията

Това, което инвеститорите не можеха да знаят в средата на февруари, е, че през следващите 30 дни коронавирусът ще избухне от епидемия в Китай, до големи огнища в Южна Корея и Италия, след това в Испания, Франция, Германия, Обединеното кралство и САЩ. COVID-19 дръпна внезапната спирачка на бизнеса в световен мащаб, запрати фондовите пазари в крах и принуди централните банки да предприемат спешни действия с мащаб, дори по-голям от този по време на световната финансова криза през 2008 г.

Къде се намираме?

Глобалната рецесия през 2020 година, за която никой не е предполагал, сега е предопределено заключение и някои експерти предупреждават, че пандемията може да завлече световната икономика в депресия.
Централните банки и правителствата намалиха драстично лихвите и гаранциите за заеми, използвайки спешни правомощия, за да успокоят инвеститорите, компаниите и работниците в опит да запазят основите на функционираща икономика. Но има и икономисти, които казват, че спасителните усилия може би вече са твърде закъснели.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ