Цeнитe нa пшeницaтa ce растат cлeд забраната за износ от Индия

Цeнитe нa пшeницaтa ce растат cлeд забраната за износ от Индия

Цeнитe нa пшeницaтa ce растат cлeд забраната за износ от Индия

Цената на пшеницата скочи на международните пазари, след като Индия забрани износа на зърнената култура, предаде Би Би Си. Референтният индекс на пшеницата се повиши с 5,9% в Чикаго, достигайки най-високото си равнище от два месеца.

Решението на Индия за забрана на износа дойде през уикенда, като то се дължи на горещата вълна в страната, която ограничи производството, както и на високите местни цени на фона на силното експортно търсене.

Правителството заяви, че все пак ще позволи бъдат изнесени количества по вече договорени доставки и че може да прави изключения в случаи, когато има искания от страни, които опитват да „задоволят своите нужди от продоволствена сигурност“.

Властите казаха още, че забраната не е постоянна и може да бъде отменена.

Решението обаче беше разкритикувано от министрите на земеделието на страните от Г-7 по време на срещата им в Германия.

„Ако всички започнат да налагат ограничения върху износа или затворят пазарите си, това би влошило кризата“, коментира германският земеделски министър Джeм Йoздeмиp.

Макар че Индия е вторият по-големи производител на пшеница, страната никога не е била водещ износител, тъй като по-голямата част от реколтата се продава на вътрешните и пазари.

Войната в Украйна обаче доведе до спад на доставките на пшеница от Черноморския регион, докато сушата и наводненията заплашват реколтите на други водещи производители. Търговците се надяваха, че Индия ще компенсира липсващите доставки.

Преди забраната Индия си бе поставила за цел да изнесе рекордните 10 милиона тона пшеница през тази година.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ