Горанов: Стопанската дейност не е под забрана

Горанов: Стопанската дейност не е под забрана

Горанов: Стопанската дейност не е под забрана

Цялата стопанска дейност е разрешена и може да се провежда, в това число банкови услуги, услуги и строителство. Това, което е забранено на по-достъпен език са ресторанти, заведения, места, в които се струпват много хора. Моловете са изключение за обектите на застрахователните, банковите услуги, хранителните магазини и аптеките. Не бива да се интерпретира грешно заповедта и да се налага свръхограничение. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг след среща с работодателите в Министерски съвет.

Срещата бе организирана за мерките и предложенията, които да подкрепят бизнеса срещу последствията от разпространението на коронавируса.

"Удовлетворен съм от разбирането, че държавата през фиска не може да замени реалната икономиката и че мерките, които прилагаме трябва да търсят баланс между това стопанския живот да продължи и в същото време най-засегнатите да получават достатъчно подкрепа така че да продължат да функционират. Тези мерки са с хоризонт няколко месеца и ако трябва ще се вземат още такива", обясни той.

По думите му тънкият баланс да се използват държавните резерви изисква много добър, постоянен диалог и здрав и хладен разум в представителите на отделните засегнати страни.
"Получихме много добри предложения и смислени оценки от работодателите и националните организации на работниците и служителите. Два са механизмите, свързани от една стана със заетостта, от друга страна с осигуряването на буфери по отношение на търговските фирми, които са с кредити и които имат притеснения за тяхното обслужване. Ако някой може да даде точна диагноза колко време ще трае подобна криза, това ще е усилие, което заслужава награда от Нобеловия комитет и ще улесни задачата на бизнеса и правителството да знаят колко време ще се готвят с подобни мерки", заяви още той. "Тук е тънкият баланс да съхраним ресурсите си, за да можем достатъчно дълго време да управляваме кризисния процес, в който се намираме".

Финансовият министър беше категоричен, че стопанският живот е ограничен дотолкова, доколкото се препоръчва социално дистанциране. Засегнати на първа линия са заведенията и овеселителните клубове.

По отношение на подкрепата за съхраняване на заетостта, Горанов обясни, че ще се предложат изменения в кодекса за социалното осигуряване и ще бъде изграден механизъм, по който юридически лица, които са пред избора дали да освободят свои служители, или да си дадат шанс още 3 месеца да ги задържат при себе си, да могат да се възползват от подкрепа от страна на държавата в размер на 60% от възнагражденията, които са плащали досега.

"Това ще става с кандидатстване до службите за заетостта с подаване на конкретни данни за лицата, които искат подобна подкрепа. След това тя ще бъде трансферирана към юридическите лица, които ще трябва да я допълнят до 100% и да запазят ангажимента си без да прекратяват трудовите правоотношения с тези лица. Надявам се тази мярка да може да помогне и в следващите 3 месеца бизнеси, които имат временни затруднения да съхранят тази заетост, минавайки по-плавно през този процес", каза Горанов.

В подкрепа на бизнеса  ще бъде предложен  пакет с увеличение от 500 милиона на капитала на Българската банка за развитие, който ще е в 2 направления.

"Едното е издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, което ще намали капиталовата тежест към търговските банки и ще им позволи да проявяват гъвкавост по отношение на своите клиенти, които изпитват затруднения. Вторият инструмент ще даде възможност Българската банка за развитие да участва временно с опция за обратно изкупуване в капитала на дружества, които изпитват необходимост от подобно участие. Това ще става с посредничеството на търговските банки, на които тези дружества са клиенти. По този начин временно се осигурява безплатно финансиране, защото лихвата върху капитала е 0, на тези компании, които прибегнат до подобно решение", обясни той. 

"Възможен е и сценарий, при който ще трябва да живеем по-дълго с този вирус и да се настройваме финансово и икономически спрямо него. При една подобна криза няма как всички да излезем сухи от водата. Ще има бизнеси, които ще престанат да съществуват. Тази мярка дава шанс на добросъвестните работодадели да минат през кризата без да прекратяват заетостта на персонала си и да запазят, както капацитета, така и доходите", заяви Горанов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ