„Дай старт на успеха“ образова икономически неактивни млади хора у нас

„Дай старт на успеха“ образова икономически неактивни млади хора у нас

„Дай старт на успеха“ образова икономически неактивни млади хора у нас

С интерактивни обучения от типа train-the-trainers стартира второто издание на образователната програма „Дай старт на успеха“. В рамките на тридневен интензивен курс, преподаватели от 8 града в България - Гоце Делчев, Костенец, Лом, Монтана, Самоков, Своге, София, Търговище*, получиха ценни познания как да обучават своите ученици в основните личностни и бизнес умения. Стартиралата през 2017 г. инициатива се организира от Джуниър Ачийвмънт и системата на Кока-Кола в България и цели да намали броя на икономически неактивните млади хора у нас.

По последни данни на Евростат 25% oт българите между 20 и 34 години попадат в категорията младежи, които не продължават образованието си, не търсят работа и дори не са регистрирани в бюрата по труда (NEETs – young people neither in employment nor in education or training). В по-тясната възрастова категория (20-24 години) страната ни е сред първенците в Европа с 22.7%. Тенденцията показва, че този процент започва да нараства след 2015 г., когато е достигнал най-ниското ниво от 19.8 %. България е лидер и по дял на младежите в категорията, които не търсят активно работа. Според доклад на Европейска сметна палата, от всички страни в ЕС, този дял е най-висок в България (14.3%), като най-значимото сред посочените обяснения за това е липсата на базисни умения за работа.

Освен активната работа с учители, преди месец организаторите стартираха първата в страната безплатна онлайн платформа за обучение и кариерно развитие на млади хора. Онлайн порталът YOUTH EMPOWERED (youthempowered.bg) е дигиталната среда на програмата „Дай старт на успеха“, която е достъпна и отворена за всички. Тя цели да даде възможност на желаещите да се възползват от професионално разработени обучения, достъп до ментори в различни сфери, иницииране и участие в дискусии и модели за самостоятелно усъвършенстване и развитие.

При регистрация в платформата, младите хора могат освен да развиват различни личностни и бизнес умения, така и да се възползват от практически съвети как да напишат своята автобиография, как да се подготвят за интервю за работа, къде да търсят свободни работни позиции т.н. Освен това имат достъп и до менторски сесии и онлайн и офлайн обучения със специалисти от различни сфери. Платформата позволява и създаването на групи за дискусии и съвети по различни теми и въпроси.

Програмата „Дай старт на успеха“ бе отличена от Министерството на труда и социалната политика и ще бъде включена в националното ръководство за работа с икономически неактивни млади хора и в европейската образователна платформа EPALE.

*За второто издание на програмата са избрани градове, в които нивото на икономически неактивните млади хора е сред най-високите в България, както и населени места, които Кока-Кола традиционно подкрепя, заради производствените си и логистични центрове в тях.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ