ЕС налага антидъмпингови мита на биодизела от Индонезия

ЕС налага антидъмпингови мита на биодизела от Индонезия

Европейската комисия налага допълнителни мита от 8 до 18 процента на вноса на биодизел от Индонезия, тъй като според Брюксел производителите от азиатската страна са се облагодетелствали от субсидии, които са им дали несправедливо преимущество пред европейските им конкуренти, предаде ДПА.

При задълбочено разследване Комисията е установила, че индонезийските производители на биодизел печелят от субсидии, данъчни отстъпки и достъп до суровини на цени под пазарните, посочва ЕК.

Тези мита са временни и ще бъдат в сила, докато Европейската комисия приключи разследването си. Окончателни мерки могат да бъдат наложени до декември с хода на разследването, допълва АП.

Основната суровина за производството на биодизел в Индонезия е палмовото масло. То е причина за безпокойство сред екоактивистите заради последиците от обезлесяването, предизвикано от стремежа да се засадят повече от доходоносните растения, информира БТА.

Износът на индонезийски биодизел за ЕС се равнява на около 400 млн. евро (448,6 млн. долара) годишно.

През 2013 г. ЕС наложи антидъмпингови мита на биодизела, внасян от Индонезия. Те обаче миналата година бяха отменени от Съда на ЕС, което доведе до рязко увеличаване на вноса, припомня Европейската комисия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ