"Еврохолд" започва процедура по увеличение на капитала

"Еврохолд" започва процедура по увеличение на капитала

Българската компания "Еврохолд" обяви, че влиза в процедура по увеличение на капитала за финансово подпомагане на придобиването на българските активи на чешката компания за комунални услуги ЧЕЗ Груп, предава БНР.

На 9 юни "Еврохолд" ще стартира търговията на правата на борсата, като процедурата ще продължи до 15 юни. Началната дата за прехвърляне на правата е също на 9 юни, а крайната дата е 17 юни.

Финансовата и застрахователна група планира да продаде малко над 79 милиона нови акции и да набере до 197 милиона и 525,6 хиляди лева. При номинална стойност от 1 лев на акция, компанията е определила емисионна стойност от 2,5 лева за акция, съответстваща на текущата пазарна цена и ще счита че увеличението на капитала е успешно, само ако бъдат записани и платени най-малко 31 604 096 броя нови акции или 40% от новите акции.

"Еврохолд" ще използва приходите, заедно с банкови заеми, за да завърши своята сделка на стойност 335 милиона евро за закупуване на българските активи на ЧЕЗ до края на юни.

Компанията е възложил на банката JP Morgan да структурира дълговото финансиране.

"Еврохолд" оценява общите разходи за придобиване на 490 милиона евро, включително средствата, необходими за търгово предложение на миноритарни акционери в две от мажоритарните компании на ЧЕЗ и за покриване на част от дълговете им.

Ако записването е успешно (крайната дата за това е на 25-и юни), търговията с новите акции трябва да започне на Българската фондова борса.

"Еврохолд" също така заяви, че планира да пусне емисията за търговия на Варшавската фондова борса в края на септември. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ