"Файненшъл таймс": Белият дом обмисля отменяне на някои мита върху вноса от Китай

Файненшъл таймс:  Белият дом обмисля отменяне на някои мита върху вноса от Китай

"Файненшъл таймс": Белият дом обмисля отменяне на някои мита върху вноса от Китай

Членове на администрацията на Тръмп обмислят дали да отменят някои мита върху китайски стоки като отстъпка, за да бъде подписано частично търговско споразумение между САЩ и Китай. Това съобщи вестник "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс.

Според изданието Белият дом обсъжда евентуалното отменяне на 15-процентното мито върху внос от Китай на стойност 112 милиарда долара. Това влязло в сила от 1 септември облагане обхваща стоки като облекло, уреди и плоски монитори.

Междувременно китайският президент Си Цзинпин обеща постепенно отваряне на китайския пазар за инвестиции при откриването на второто издание на Международното изложение за вносни стоки в Китай, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изложението, което ще продължи до неделя, представя огромния китайски пазар от 1,4 милиарда души в опит да отговори на критиките, че Пекин неправомерно субсидира промишлеността си и я защитава от конкуренцията. Форумът предлага пазарна платформа за чуждестранни доставчици на стоки - от вино до яхти, но не подпомага особено компаниите, които вече са се установили в Китай.

Вратата, която Китай отваря, ще се отваря още повече, каза Си Цзинпин в реч пред публика, сред която бе френският президент Еманюел Макрон и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Сърбия Ана Бърнабич.

Си Цзинпин отново обеща намаляване на ограниченията за чуждестранните инвестиции и поднови предложението, което за първи път бе отправено през юни, за ускоряване на работата по китайско-европейско инвестиционно споразумение.

Китайският президент заяви още, че световните търговски бариери трябва да бъдат премахнати, а държавите трябва да поддържат основните принципи на многостранната търговия, изправяйки се твърдо срещу протекционизма, допълва Ройтерс.

По думите му трябва да бъде направено повече в подкрепа на международното сътрудничество и да бъдат премахнати бариерите пред иновациите.

Няма отделна страна, която да може да реши сама трудностите, пред които се изправя развитието на световната икономика, каза в речта си Си Цзинпин.

Пекин организира за първи път форума, насочен към вносителите на китайския пазар, миналата година на фона на изострянето на китайско-американския търговски конфликт.

Според критици обаче шестдневното търговско изложение, провеждащо се веднъж в годината, почти няма да помогне за преодоляването на притесненията, сред които са защитата на интелектуалната собственост, препятствия пред пазарния достъп и липсата на еднакви правила за действие за чуждестранните компании в Китай.

Еманюел Макрон, който присъства на изложението, призова Китай да "консолидира" отварянето на пазара си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ