Германия, Гърция и Румъния сред най-големите пазари на български стоки през веригата Лидл

Германия, Гърция и Румъния сред най-големите пазари на български стоки през веригата Лидл

Германия, Гърция и Румъния сред най-големите пазари на български стоки през веригата Лидл

Рекорден оборот от близо 40 422 000 лв. е реализираният износ на стоки от български производители в европейската търговска мрежа на Lidl за финансовата 2019 г. (март 2019 – февруари 2020). Това е ръст от 33% или 10 млн. лв. повече спрямо финансовата 2018 година.

Пропорционално на оборота годишно расте и броят на българските производители, както и на продуктите, които те изнасят чрез Лидл България. През 2019 г. 39 български компании са изнесли общо 124 продукта в сравнение със 109 продукта за 2018 г. За периода 2016 – 2019 ръстът в броя на изнесените продукти надхвърля впечатляващите 200%. Лидл България е една от малкото вериги, които предоставят подобни възможности за износ на българските производители.

[[{"fid":"352689","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":446,"width":619,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

 

 

Страните, в които е реализиран най-голям износ на български стоки през Lidl за миналата година са Румъния, следвана от Гърция, Германия, Хърватска и Унгария. Само в Румъния реализираният оборот за финансовата 2019 г. надхвърля 15 млн. лв. Там намират пазар над 40 различни български продукта, сред които хляб и печива, прясно месо, плодове и зеленчуци, яйца, охладени месни и млечни продукти и др.

Най-изнасяният български продукт за поредна година е хлябът, който през 2019 г. се изнася в 7 държави. Най-голям е износът в Румъния, следвана от Гърция, Кипър, Хърватска, Словения, Словакия и Сърбия. След хляба се нареждат продукти като сурови барчета, оризовки и оризови продукти, олио и различни замразени храни.

Сериозният ръст в износа на български продукти е още едно потвърждение, че успехът на българските компании в рамките на партньорството с Лидл България е устойчив и отваря редица нови възможности за развитие. За родните производители реалният ефект от сътрудничеството се изразява в увеличаването на производствения им капацитет, модернизиране на производството и повишаване на качеството, което води и до повишаване на тяхната конкурентоспособност както на българския, така и на външния пазар.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ