Главният изпълнителен директор на JP Morgan претърпя спешна сърдечна операция

Главният изпълнителен директор на JP Morgan претърпя спешна сърдечна операция

Главният изпълнителен директор на JP Morgan претърпя спешна сърдечна операция

Главният изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Co. Джейми Даймън претърпя спешна операция на сърцето, като временно предаде контрола на най-голямата банка в САЩ на своите заместници, докато потенциалната пандемия от COVID-19 разтърсва световната финансова система, съобщи Bloomberg.

Даймън е почувствал болка в гърдите преди работа в четвъртък и отишъл в болница, за да провери какво е състоянието му. Това най-вероятно е спасило живота му, защото е бил  диагностициран с остра аортна дисекация /разцепване на аортата/, което е животозастрашаващо състояние.

"Състоянието бе уловено в ранен етап и операцията беше успешна", обявиха от банката в изявление. "Той е буден, в съзнание и се възстановява добре, заместват го съпредседателите Даниел Пинто и Гордън Смит", добавят от финансовата институция.

63-годишният мъж е най-известният изпълнителен директор в глобалното банкиране, официален глас на сектора и ръководещ някои от най-важните процеси, както на Уолстрийт, така и при потребителското кредитиране. Вече почти 15 години начело на банката, той е единственият сред колегите си, управлявал голяма американска банка през финансовата криза докато в същото време компанията е направила рекордни печалби. 

"Джейми със сигурност е икона в американското банкиране", казва Брет Макгонегал, председател и главен изпълнителен директор на Capital Link International в Хонконг. "Той е силно разпознаваема фигура".

Операцията идва в особено бурен момент за големите банки. JP Morgan заяви, че тази седмица спира повечето бизнес пътувания заради разпространението на коронавируса COVID-19.

Времето за възстановяване от операцията може да варира, но обикновено отнема поне месец, включително седмица в болницата, според Johns Hopkins Medicine.

Потенциално фатално

Дисекацията на аортата е сравнително рядко срещано състояние, предимно поразява мъжете на възраст 60-70 години. Тя може бързо да стане животозастрашаваща. Кръвта се разлива през разкъсаната тъкан, което кара вътрешния и средния слой на аортата да се отделят или разсекат.

"Ако запълненият с кръв канал се разкъса през външната аортна стена, аортната дисекация често е фатална", според клиниката в Рочестър, Минесота.

Пациентите с най-тежката форма на състоянието, известни като тип А, се подлагат на операция. Около 17% от тези пациенти умират в болницата или в рамките на 30 дни, показва проучване, публикувано през септември 2019 г. в скандинавския сърдечно-съдов журнал. Тези, които се възстановят след операцията, имат ниска смъртност от около 3%.

Даймън беше диагностициран с рак на гърлото през 2014 г. и се подложи на лъчево лечение и химиотерапия. По това време бордът на банката подчерта, че работи усилено, за да гарантира, че лидерският талант е под ръка в случай на спешност. 

Дори ако той се завърне скоро, здравословното му състояние ще поднови натиска върху борда за по-нататъшно разработване на плановете му и ще създаде потенциален бъдещ изпълнителен директор - някой, който може да стъпи на един от най-предизвикателните постове в световната финансова индустрия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ