Инфлацията в Германия достигна най-високите си стойности от 2008 г.

Инфлацията в Германия достигна най-високите си стойности от 2008 г.

Годишната инфлация в Германия е достигнала 2,5 на сто през октомври, ускорявайки се след отчетените 2,3 на сто през септември и 2 на сто през август, сочат окончателни данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от Франс прес. Това е най-високата стойност на показателя от септември 2008 година, когато инфлацията в най-голямата европейска икономика достигна 2,8 на сто.

Енергията, която традиционно е нестабилна съставна част при покачването на цените, е поскъпнала с 8,9 на сто през октомври, след 7,7 на сто през септември и 6,9 на сто през август, дръпвайки нагоре потребителските цени на германците.

Другата най-непостоянна компонента на индекса - поскъпването на храните - отчита забавяне до +1,9 на сто на годишна основа спрямо 2,8 на сто през септември. За същия период покачването на цените на услугите се е ускорило от 1,5 до 1,8 на сто.

Увеличението на хармонизирания индекс на потребителските цени, използван като референтен от Европейската централна банка (ЕЦБ), е ускорило темп до 2,4 на сто през октомври на годишна основа след нарастването му с 2,2 на сто през септември, предаде БТА.

ЕЦБ от години се опитва да сведе инфлацията до малко под 2 на сто в цялата еврозона, прогнозира като цяло покачване на цените с 1,7 на сто през следващите три години. Основната инфлация - без цените на енергията и храните, но отчитаща увеличението на заплатите - се очаква да нарасне от 1,1 на сто през 2018 до 1,8 на сто през 2020 година, прогнозира ЕЦБ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ