Johnson & Johnson премахва бебешката пудра с талк от пазарите в САЩ и Канада

Johnson & Johnson премахва бебешката пудра с талк от пазарите в САЩ и Канада

Здравният гигант Johnson & Johnson спира да продава базираната на талк бебешка пудра в САЩ и Канада. Причината са хиляди съдебни дела, заведени от потребители, които твърдят, че продуктите й от талк са причинили рака им. 

Компанията постоянно защитава безопасността на своите продукти от талк, а оттеглянето от пазара обяснява "преоценката на портфолиото на потребителските продукти", свързана с COVID-19.

"Johnson & Johnson реши окончателно да спре производството на бебешка пудра на базата на талк. Решението ще бъде валидно в САЩ и Канада. Делът на бебешки прах в общия бизнес на компанията е близо 0,5%. Търсенето на продукта в Северна Америка намалява до голяма степен поради промените в потребителските навици и се подхранва от дезинформация относно безопасността на продуктите и текущи съдебни забрани за реклама", коментират от компанията, която е изправена пред над 16 000 съдебни дела, в които ищците твърдят, че продуктите от талк на компанията са замърсени с азбест, известен канцероген. 

"Ние оставаме стабилно уверени в безопасността на бебешката пудра на Johnson & Johnson на базата на талк. Десетилетия на независими научни изследвания от медицински експерти по целия свят подкрепят безопасността на нашия продукт", се казва в съобщението. 

През октомври J&J заяви, че ще изтегли една партида от 33 000 бутилки с пудра от пазара, след като тест, проведен от Администрацията по храните и лекарствата, разкри малки количества от замърсителя в една бутилка бебешки прах. Фирмата провежда собствено проучване, огласено през октомври, според което в изтеглената партида няма следи от азбест - минерал, използван някога в редица продукти за изолация на сгради. Фирмата обжалва заповед за 2018 г. да плати 4.7 млрд. долара (3.6 млрд. Паунда) щети на 22 жени, които твърдят, че продуктите й от талк са ги причинили да развият рак на яйчниците. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ