Кината бележат спад на приходите от 70%

Кината бележат спад на приходите от 70%

Кината бележат спад на приходите от 70%

Мерките срещу коронавируса се отразяват много тежко на кино индустрията у нас. Зрителите са с 70% по-малко от обичайното, отчита Стефан Минчев, управител на верига кина, цитиран от Би Ти Ви.

Към момента залите могат да работят с до 30% от общия си капацитет. Киносалоните обаче са почти напълно празни, прожекциите са разредени, чувствителна част от персонала е съкратен, а тези, които все още са на работа са със намалено работно време.

„Очакваме държавата да се сети и за кината и да ги подпомогне, тъй като те са едни от най-засегнатите, наред с ресторантите, туристическите обекти и транспорта“, добави Минчев.

Много от снимките на нови филми са отменени, а почти няма официални премиери, което прави изготвянето на програма по-трудна задача.

Един от хитовите филми на годината – „Борат: последващия кино филм“, който се запомни с поддържащата роля на българската актриса Мария Бакалова, посочвана като претендентка дори за награда Оскар, е показателен за кризата в индустрията. Продуцентите на филма избраха той да се разпространява изцяло онлайн – в стрийминг платформата за филми и сериали на Amazon Prime.

В същото време киносалоните се опитват да привличат клиенти по нетрадиционни начини. „Излъчваме тематични цикли, сега например имаме серия анимационни филми в сутрешните часове. Представяме и алтернативно съдържание като опери, балети и концерти“, добави Минчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ