Компаниите все по-взискателни при избора на офис сгради

Компаниите все по-взискателни при избора на офис сгради

Компаниите все по-взискателни при избора на офис сгради

Стабилна активност се наблюдава на пазара на офис площи. До края на 2019 се очаква да бъдат отдадени над 150 000 кв. м, а втората половина на годината традиционно се отличава със значително по-висока активност. Обемите на отдадените площи за последните две години доказват устойчивото търсене на офис площи, видими в статистиката на големите консултантски компании. Основен двигател, задаващ и нови стандарти в проектирането и изграждането на офис сгради са разрастването на компаниите, консолидацията на глобалните фирми както и навлизането на нови компании в България. Запитванията към проектите с отлична локация и изключителни технически параметри стартират още в начален етап на тяхното изграждане. Това коментира Таня Косева-Бошова, управляващ партьор в Park Lane Developments. Компанията обяви официално днес стартирането на най-новия си проект -  Park Lanе Office Center. Той ще бъде разположен в бързо развиващата се зона „Хладилника“ и след изграждането си ще предложи 23 500 кв. м офис и търговски площи Клас А на пазара в София.

Park Lane Office Center се отличава с по-голяма от обичайната нетна височина на таваните – 3.10 м и големи прозорци (2.30 метра широки и 3.10 високи), които разкриват неповторима гледка към планината Витоша. 

Концепцията е дело на архитектурно студио Planning, с водещ архитект Илиан Илиев - компания, която е проектирала едни от най-мащабните търговски и бизнес сгради в България, заедно с Chapman Taylor от Великобритания, световен лидер в проектирането на обществени сгради. Интериорният дизайн е възложен на VIArchitects – архитектурно бюро с богат опит в международни проекти за бизнес и жилищни имоти. Главен изпълнител за строителните дейности е Pipe System, а изкопите и укрепването за изпълнени от фирма Венков Инженеринг. Очаква се сградата да бъде завършена през 2021 година.

„При избора на локация, големите международни компании анализират възможностите във всички райони на София - мащабът на града го позволява. Преди 10 години бул. Цариградско шосе започна да се развива като най-активната офис зона на столицата, а сега след разширението на метрото, откриването на Парадайз център и трансформацията на индустриалните заводи в район Лозенец, се оформи най-новата бизнес дестинация на София - район Хладилника. ", споделя още Таня Косева-Бошова

Облагородената среда превръща зоната в предпочитано място за живеене и работа. А големите компании все повече се съобразяват с  желанията и нагласите на служителите си за местоположението на работното място, сочат още наблюденията на експертите на пазара на офис площи.

Съревнованието за квалифицирани специалисти е причина за все по-високите критерии и изисквания на компаниите в избора на сграда. Мястото, което обитават, трябва да кореспондира с духа и ценностите на компанията, с които служителите да се асоциират, посочва още Таня Косева-Бошова.

Сред другите важни аргументи за решението в коя сграда да се разположи офисът на една компания са репутацията на инвеститора, професионалният опит и финансовата обезпеченост, които гарантират качественото завършване на обекта.

Основният акционер в най-новия проект на пазара за офис площи e Park Lane Developments - съвместно дружество на водещия холдинг за недвижими имоти в България – AG Capital и управляващия директор Таня Косева-Бошова. Финансов инвеститор в офис проекта е предприемачът Дилян Павлов - съосновател на Динамо Софтуер. Павлов има над 20 години опит в IT и финтех сектора. През 2017 г. продава Динамо Софтуер, компания за облачно базирани системи за управление на инвестиции и инвестиционни портфейли на американския фонд за дялови инвестиции San Francisco Partners.

„Бизнесът с недвижими имоти традиционно привлича интереса на хора със свободен капитал, защото привидно дава възможности за висока доходност с нисък риск. Кризата през 2008 г. обаче показа на много индивидуални участници-неспециалисти, изкушили се да стартират собствени проекти, че високата възвращаемост не е гарантирана. С развитието на пазара, ставаме свидетели на нов тип вложения – дялово участие в компании, управлявани от хора с дългогодишен професионален опит в сектора. ", коментира Таня Косева-Бошова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ