Microsoft дава 50 млн. долара за производство на реактивно гориво от етанол

Microsoft дава 50 млн. долара за производство на реактивно гориво от етанол

Microsoft инвестира 50 млн. долара в съоръжение на компанията LanzaJet в американския щат Джорджия, което ще произвежда реактивно гориво от етанол следващата година, предаде „Ройтерс“.

Авиационната индустрия се счита за една от най-трудните за декарбонизиране. Възобновяемото авиационно гориво представлява по-малко от 0,1% от текущото глобално търсене на реактивно гориво от около 330 млн. тона през 2019 г., съобщи инвестиционната банка Jefferies миналата година.

Правителства и инвеститори се опитват да увеличат стимулите за производство на реактивно гориво с по-ниски въглеродни емисии.

Базираната в Чикаго LanzaJet заяви, че почти е завършила инженеринга на място в своята биорафинерия Freedom Pines Fuels с планове да започне да произвежда 10 млн. галона устойчиво авиационно гориво (SAF) и възобновяем дизел на годишна база през 2023 година.

Големи нефтени компании, авиокомпании и фирми за търговия с петрол, включително Suncor Energy Inc., British Airways и Shell също влагат средства в LanzaJet.

През 2021 г. Белият дом заяви, че иска да намали емисиите от въздухоплаване с 20% до 2030 г., тъй като авиокомпаниите са изправени пред натиск от групи за защита на околната среда да намалят своя въглероден отпечатък.

Преди около две години Microsoft създаде Фонда за иновации в климата, за да инвестира 1 млрд. долара през следващите 4 години за ускоряване на развитието на технологии за елиминиране на въглерода.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ