Microsoft изпревари Amazon като втората най-скъпа компания в света

Microsoft изпревари Amazon като втората най-скъпа компания в света

Microsoft изпревари Amazon като втората най-скъпа компания в света

Американският софтуерен гигант Microsoft отново е втората най-скъпа публична компания в света, след като досегашният сребърен медалист Amazon изтри 65 млрд. долара от пазарната си капитализация на фона на по-ниски от очакваното приходи за последното тримесечие, предаде Ройтерс.

Класацията се оглавява от Apple, която през септември стана първата американска компания с пазарна капитализация от 1 трлн. долара. Microsoft беше лидер в същата класация от края на 1998г. до началото на  2000г., преди краха на дот-ком балона.

Акциите на Amazon поевтиняха с повече 7%, което представлява рекорден спад за последните близо три години, след като компанията на Джеф Безос излезе с разочароваща прогноза за очакваните приходи през настоящото тримесечие, което включва най-важният празничен сезон в годината. Това засили опасенията на инвеститорите, че технологичните любимци на Уолстрийт започват да усещат по-силна конуренция.

Цената на книжата на Microsoft падна с далеч по-скромните 1,1% на фона на разпродажбите в технологичния сектор в резултат на по-слабите от очакваното приходи, регистрирани от Alphabet - компанията майка на Google. Това доведе до свиването на индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq с 1,9% в петъчната търговия.

Акциите на Microsft са поскъпнали с близо 4% от сряда насам, когато почти 40-годишният софтуерен гигант надмина прогнозите за печалба през третото тримесечие на гърба на силното представяне на бизнеса си за облачни услуги, който се конкурира с този на Amazon.

Пазарната капитализация на Microsoft достигна 823, млрд. долара в петък и е на път да завърши търговията над тази на Amazon за първи път от месец април, когато отстъпи втората си позиция в класацията на най-скъпите компании в света.

Стойността на Amazon падна до 805 млрд. долара, което означава, че през 2018 г. компанията е увеличила стойността си с близо 40%. За сравнение пазарната капитализация на Microsoft е нараснала с 25% през 2018 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ