Над 2/3 от най-големите британски работодатели няма да връщат работата от офис

Над 2/3 от най-големите британски работодатели няма да връщат работата от офис

Над 2/3 от най-големите британски работодатели няма да връщат работата от офис

Около 2/3 от най-големите работодатели във Великобритания нямат планове да възстановяват задължителното явяване в офис за служителите си в обозримо бъдеще. Това показва проучване на Би Би Си. Най-големият брой от анкетираните големи компании – 24 от тях – нямат към момента абсолютно никакви планове да отварят отново офис пространствата си. Други 20 от компаниите позволяват на желаещите да посещават офисите, само ако нямат възможност да работят от вкъщи – например заради деца. Само 3 компании са задължили служителите си да се върнат в офисите от септември, а други 20 имат изработен план за  постепенно възстановяване на нормалната работна среда.  

„Оказва се, че много голяма част от служителите ще се върнат от лятната отпуска в режима на работа, който беше въведен по време на глобалната пандемия с масово работене от вкъщи“, се казва в анализа на британската медийна корпорация. Основната причина е, че компаниите не искат да рискуват да настанят прекалено много хора в близост един до друг и че не могат към момента да  осигурят съвместно работене в офис в безопасност за всичките си служители.

Втората главна причина е, че много голяма част от живеещите в големите градове във Великобритания използват ежедневно градски транспорт, за да стигнат до службата си. „Не искам да принуждавам служителите си да се излагат на риск от заразяване в градския транспорт. Освен това нашият офис не може да спазва изискванията за социална дистанция и да побере целия екип“, казва Тара Томес, която управлява PR компания.

В момента транспортната система на Бирмингам превозва само 20% от броя пътници, които са я използвали преди кризата. Очакването е от началото на септември с приключването на отпуските този процент да се повиши до 50%, казва кметът Анди Стрийт.

„Въпреки това е рано да обявяваме смъртта на офиса. Считам, че след 18 месеца дори и хората, които сега казват, че никога няма да имаме нужда от офис пространства, ще са променили мнението си“,  заявява Роб Гроувс, представител на компанията за изграждане на офис сгради Argent.  

Един от наемателите на най-новата сграда на Argent e счетоводната фирма PwC. В нея е предвидено да има 2000 души, но засега там работят само 150 човека. „Въпреки това общите офис пространства са изключително важи, особено за младите колеги, които сега навлизат в занаята и имат нужда от менторстване в развитието си. Много от кандидатите, които искат да започнат работа при нас твърдо заявяват, че не биха подписали договор, ако ги оставим да работят сами вкъщи, без опитни колеги около тях“, твърди Матю Хамънд, председател на звеното на PwC за област Мидландс.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ