"Тоалетната хартия пак изчезна?" Подгответе се за нова вълна от недостиг

Тоалетната хартия пак изчезна? Подгответе се за нова вълна от недостиг

"Тоалетната хартия пак изчезна?" Подгответе се за нова вълна от недостиг

Кой би забравил истерията от миналата година, когато най-дефицитната стока в света се оказа тоалетната хартия? Уплашени от неизвестността на първите локдауни, паникьосани купувачи опразниха мълниеносно рафтовете с тоалетна хартия и дезинфектанти в магазини и складове по цял свят.

Е, бъдете готови за Епизод 2 на „Недостиг на продукти от първа необходимост“.

Сътресенията по глобалната верига от доставки вероятно ще направят тоалетната хартия и други подобни стоки дефицитни, което ще стане повод за ново масово презапасяване от страна на потребителите, пише в анализ за Yahoo Finance Джъстин Андерсън.

Два проблема разстроиха глобалната верига от доставки. Първият е запушеният за шест дни Суецки канал, което забави доставките на над 400 транспортни кораба. Според анализатори образувалата се опашка от плавателни съдове ще се изчисти след не по-малко от седмица. Други коментатори добавят, че вторичните забавяния по пристанищата по света ще продължат поне още 60 дни след инцидента, заради хаоса с организацията на пристигащите кораби.

В същото време има недостиг на товарни контейнери. Много от фабриките, в които те се произвеждат, са в Китай и някои от тях затвориха врати още в началото на глобалната пандемия от COVID-19. Те не успяха да реагират достатъчно бързо през втората половина на 2020 г., когато  глобалната икономика бързо започна да се възстановява. Така производителите имат затруднение да изпращат стоките до  пазарите, на които се пласират.

Сега недостигът на стоки може да доведе до ръст в цените им. Възможно е някои от тях да станат трудни за намиране. И така, кои стоки се очаква да бъдат засегнати от цялата суматоха в последната седмица?

  1. Тоалетна хартия – една от компаниите, които пострадаха от кризата с контейнерите, е бразилската Suzano – най-големият производител на дървесен пулп, който е основен ресурс за тоалетна хартия. Директорът на компанията Валтер Шалка съобщи, че през март компанията е изпратила по-малко от очакваната продукция и е била принудена да отложи някои от пратките си за април. Повечето от запасилите се при първата вълна на шопинг паниката обаче най-вероятно все още имат значителни запаси от този продукт.
  2. Кафе – блокадата на Суецкия канал е забавила доставката на кафе, особено на това, от което се прави инстантно кафе. Каналът е основен маршрут за доставките от Виетнам, който пък е най-големият производител на кафе робуста, което се използва за инстантно кафе.
  3. Мебели – един от най-големите производители в САЩ La-Z-Boy наскоро обяви, че клиентите му ще трябва да изчакат за доставка между 5 и 9 месеца след поръчването на столове и дивани. Задръстванията на пристанищата в Южна Калифорния, където пристигат контейнерите от Азия, е проблем още преди запушването на Суецкия канал. Освен един от глобалните лидери в бранша – шведската Ikea – обяви, че блокадата на Суецкия канал със сигурност ще добави до проблемите, които и без друго се усещат в организацията на глобалната верига от доставки заради глобалната пандемия.
  4. Сирене – наскоро Costco обяви, че липсата на достатъчно контейнери е причина за забавянето на доставки от сирене, където проблеми е имало по всички пристанища от Сиатъл до Калифорния. Компанията, която е сред водещите търговци на дребно в САЩ, обяви, че има затруднения с доставките на маслини, морска храна и спортни стоки.

Както вече станахме свидетели търговските вериги може да поставят лимити на броя стоки, които един потребител може да закупи, за да контролират изкупуването им. Ако все пак решите да се запасите, имайте предвид, че консолидирането на задължения към кредитните карти чрез нов потребителски заем е най-бързия и евтин начин те да бъдат изплатени.

Най-важният съвет обаче е да не се паникьосвате, тъй като скоро ситуацията с доставките ще бъде овладяна, а дотогава просто не се отказвайте да търсите от нужните ви стоки и все някъде ще намерите, съветва Андерсън.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ