Официално: Германска фирма за елколи инвестира 140 млн. евро в завод край Ловеч

Официално: Германска фирма за елколи инвестира 140 млн. евро в завод край Ловеч

Служебният министър на икономиката Кирил Петков и германският производител на електромобили е.GO Mobile подписаха меморандум за производство у нас. Намеренията на компанията са да инвестира 140 млн. евро в завод край Ловеч.

Ще бъдат разкрити над 1000 работни места. Много от частите и компонентите ще се произвеждат също в България, поясни Петков.

Договорено е алуминиевата конструкция да се произвежда у нас от фирмата "Етем", а окабеляването на колите в Ямбол от фирмата "Язаки". Софтуерът на колите ще бъде изготвян от представителството на Bosch, което също се намира в България. "Именно наличието на толкова много доставчици на територията на България са сред основната причина компанията да избере България, а не някои съседни държави за новия си завод", обясни Петков. 

Министърът също така подчерта, че българската държава няма да участва в инвестицията с нито един лев, поне докато не бъде произведен първият автомобил в завода, което се очаква да се случи през 2023 г. След това държавата ще подкрепи инвеститора с 34 млн. евро, изплатени на три транша. Първият транш ще бъде изплатен при началото на производството, а последният - когато фирмата достигне темп на продажби от поне 20 000 автомобила годишно

„Не мога да обясня колко съм развълнуван, благодаря на министър Петков за лидерството, визията и доверието не само в нашата компания, но и в германската технология. Ще дадем възможност на хората да шофират достъпни, чисти и екологични автомобили“, заяви председателят на Управителният съвет на компанията Али Везвей. На официалното подписване присъства и директорът по планиране на производството Матиас Бертлинг.

Петков добави, че преговорите са продължили 5 седмици и фактът, че Али Везвей също е завършил университета Харвард, е допринесъл за високото ниво на доверие.  

Проектът ще бъде осъществен в рамките на 2 години. Очаква се над 30 000 коли годишно да излизат от завода.

„Вярвам, че няма нищо случайно в датите. Точно на тази дата преди 9 години беше създаден автомобилният клъстър в България. Горди сме от постигнатото за тези години”, каза Любомир Станиславов - изпълнителен директор на Автомобилния клъстер и на асоциация „Иновативни технологии“, който също е бил част от преговорите.

Предвижда се в България да бъдат произвеждани моделите: e.GO Life 70, e.GO Life Sport  и e.GO Life Cross, който е с 4х4 задвижване. Мястото на завода е бившият машиностроителен завод "Балкан", който се намира в Ловеч. Неговата основна площадка от години стои пуста и там се произвеждат само части за велосипеди и електрокари.

В последните месеци e.GO Mobile демонстрира активност в издирването на подходящо място за производство. Само преди 2 месеца Али Везвей, цитиран от Ройтерс съобщи,че компанията обмисля да отвори завод в Мексико. През декември 2020 г. компанията също така подписа писмо за намерения с гръцката държава за изграждане на завод там.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ