Правителствата по света наливат кризисно милиарди в икономиките (обзор)

Правителствата по света наливат кризисно милиарди в икономиките (обзор)

Правителствата по света наливат кризисно милиарди в икономиките (обзор)

Пандемията от коронавирус предизвика невиждано блокиране на световната икономика и веригите за доставки, което кара много анализатори да изразяват мнението, че новата глобалната рецесия вече е неизбежна.

За да се справят с това предизвикателство редица страни по света обявиха множество пакети с мерки за стимулиране на икономиката.

Най-мащабният икономически пакет е на САЩ, който е на стойност 1 трилион долара. Той бе обявен от американският президент Доналд Тръмп във вторник, 17 март, и включва финансова подкрепа за авиационната индустрия, малкия и средния бизнес както и директни плащания към американските граждани.

Финансовият министър на САЩ заяви, че обмисля да започне директно да праща чекове на американските граждани в рамките на следващите две седмици като добави: „Сега американците имат нужда от кеш“. Той обяви и корпорациите ще могат да получават отсрочки по плащането на данъци до 10 млн. щатски долара, докато за физическите лица тази сума ще бъде до 1 млн. долара.

Американската икономика получи подкрепа и от Федералния резерв на САЩ който миналата седмица понижи основния си лихвен процент с един процентен пункт до диапазона от 0 до 0,25 процента и обяви нова програма за за изкупуване на държавни ценни книжа и ипотечни облигации за 700 млд. долара.

Северната съседка на САЩ – Канада, също подготвя мерки за стимулиране на икономиката, като днес премиерът на страната Джъстин Трюдо обяви, че страната ще похарчи 82 млрд. долара за подкрепа на икономиката. 27 млрд. долара от тази сума ще отидат директно при работниците и бизнесите, докато останалата сума ще бъде използвана за вливане на ликвидност.

От правителството също така подготвят мерки, които предвиждат бизнесите, изправени пред затруднения заради коронавируса, да получат субсидия в размер от 10% от заплатите на техните служители до 1 375 долара на служител и 25 хил. долара на работодател.

В Европа, която миналата седмица бе определена епицентърът на пандемията на коронавирус от Световната здравна организация (СЗО), също се предприемат сериозни мерки за стабилизиране и заздравяване на икономиката.

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви програма за изкупване на ценни книжа за 750 мрд. евро, за да подкрепи финансовата стабилност в Еврозоната. Мярката трябва да бъде изпълнена до края на 2020 г. Само седмица по-рано председателят на централната банка Кристин Лагард обяви допълнителен пакет за изкупуване на държавни и корпоративни облигации за 120 млрд. евро, но изглежда, че бързото развитие на кризата с коронавируса е принудило ЕЦБ да предприеме по-агресивни мерки. Миналата седмица обаче централната банка остави водещите си лихви без промяна, което разочарова пазарите и доведе до нов срив на акциите на европейските борси.

ЕЦБ запази основната лихва по депозитите на ниво от минус 0,50%, въпреки че пазарите очакваха понижение с 10 базисни пункта.  Лихвата по рефинансирането остава на равнище от 0%, а тази по пределното кредитно улеснение запазва нивото си от 0,25%.

Най-голямата европейска икономика – Германия, също готви редица мерки за справяне със забавянето на икономиката, причинено от пандемията от COVID-19.

Днес немското издание „Шпигел“ съобщи, че германското правителство планира финансов пакет на стойност 40 млрд. евро за подкрепа на малкия бизнес и самостоятелно заетите лица. 10 млрд. от пакета ще бъдат безвъзмездни средства, докато останалата част ще бъде под формата на заеми.

Миналата седмица пресконференция германският министър по икономическите въпроси и енергетиката Петер АлтмайерПетер Алтмайер заяви, че държавната банка за развитие KfW разполага с около 500 млрд. евро, които при нужда могат да бъдат използвани за стимулиране

Същевременно с това министърът на финансите Олаф Шолц каза, че на компаниите ще бъдат предоставени данъчни облекчения, включително отлагане на плащанията на налози.

Обединеното кралство също се подготвя за тежък удар върху своята икономика, като по-рано тази седмица британският финансов министър Риши Сунак обяви, че правителството ще отпусне пакет от 330 млрд. паунда под формата на нисколихвени заеми, данъчни облекчения и финансова подкрепа за малките фирми.

Миналата седмица Английската централна банка намали водещата си лихва с 50 базисни пункта до 0,25%. От АЦБ също така решиха да оставят без промяна размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда и на покупките на корпоративни облигации - 10 млрд. паунда.

Във вторник министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер обяви, че правителството на страната ще задели 45 млрд. евро за компаниите и служителите, засегнати от пандемията от коронавиурс.

Тези мерки са в допълнение към гарантираните от държавата зеами на стойност 300 млрд. евро, обявени от френският президент Еманюел Макрон в понеделник.

Италия, която е най-тежко засегната страна в Европа от коронавируса, бе и първата страна на континента представила финасов пакет за подкрепа на икономиката, като той е на стойност 25 милиарда евро.

Може би най-впечатляващи, на фона на размера на икономиката, са мерките, предприети от Испания. Във вторник Мадрид обяви, че ще отпусне 200 млрд. евро за борбата икономическите последици от коронавируса, което се равнява на близо 20% от БВП на страната. От тази сума 117 млрд. евро са държавни пари, а останалите 83 млрд. идват от частни компании - основно  банки.

Полша предложи днес пакет с икономически стимули за 212 млрд. злоти (около 52 млрд. долара) за смекчаване на последиците от пандемията върху икономиката.

Китай, откъдето тръгна заразата, премина през няколко кръга на икономически стимули. Наскоро правителството отпусна  111,4 млрд. юана(около 15,9 млрд. щатски долара) под формата на нисколихвени заеми, които да подкрепят най-тежко засегнатите от мащабната карантина предприятия.

В началото на февруари Народната банка на Китай инжектира 1,2 трлн. юана (около 173 млрд. долара) във финансовата ситема на страната, а по-късно още 900 милиарда юана (около 129 милиарда щатски долара) под формата на репо операции, за да поддържа ликвидността на финансовите пазари.

Днес също така стана ясно, че китайските власти смятат да намалят с общо 500 млрд. юана (над 70 млрд. долара) задължителните застрахователни отчисления на компаниите.

Извънредно финансиране подготвят и в Южна Корея, като президент Мун Дже-ин обеща днес пакет на стойност днес 50 трилиона вона (39 млрд. долара) за малките компании и за други стимулиращи мерки.

Миналата седмица Япония обяви пакет от мерки на стойност 430,8 млрд. йени(4,1 млрд. долара) за подкрепа на малкия и средния бизнес. Японският премиер Шиндзо Абе съобщи, че ще сформира експертен панел, включващ министри и председателя на Японската централна банка, който да подготви нов пакет за подкрепа на икономиката.

По публикацията работи: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ