Ръст на производствените цени през юли

Ръст на производствените цени през юли

Ръст на производствените цени през юли

Общият индекс на цените на производител през юли 2021 г. се увеличава с 3,0% спрямо предходния месец, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.6%, в добивната промишленост - с 6,7%, и в преработващата промишленост - с 1,4%,

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3,2%, производството на основни метали - с 2,2%, производството на химични продукти - с 2,0%. Понижение на цените е отчетено при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1,2%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0,6%.

В сравнение с юли 2020 г. общият индекс на цените на производител се увеличава с 13,6%. Нарастване на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 24,8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,1%, и в преработващата промишленост - с 12,8%.

По-значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 39,0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 15,1%, производството на химични продукти - с 13,8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10,8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1,5%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2021 г. се увеличава с 3,4% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,2%, в преработващата промишленост - с 1,2%, и в добивната промишленост - с 1,0%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 3,4%, производството на метални изделия без машини и оборудване и производството на електрически съоръжения - по 1,5%. Намаление е отчетено при: производството на облекло - с 0,3%, производството на напитки - с 0,2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0,1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2021 г. нараства с 11,9% в сравнение със същия месец на 2020 година. Повишение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 21,5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12,8%, и в преработващата промишленост - с 10,8%.

Спрямо юли 2020 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на основни метали - с 44,5%, производството на химични продукти - с 24,8%, производството на електрически съоръжения - с 12,1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9,8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 9,6%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юли 2021 г. нараства с 2,4% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2020 г. е регистриран ръст от 16,4%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19