САЩ искат да блокират придобиването на Arm от Nvidia

САЩ искат да блокират придобиването на Arm от Nvidia

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) заведе дело, за да блокира предложението на Nvidia да купи британската фирма за чипове Arm, заявявайки че това ще задуши конкуренцията и ще даде на компанията прекалено голям контрол върху технологията и дизайна на чипове, предаде CNN.

Делото заплашва да провали най-голямото сливане на фирми за полупроводници в света, което вече беше обект на регулаторен контрол извън Щатите.

„Полупроводниковите чипове захранват компютрите и технологиите, които са от съществено значение за нашата съвременна икономика и общество“, се казва в изявление на FTC. Според жалбата „обединената фирма ще има средства и стимул да задуши иновативните технологии от следващо поколение, включително тези, използвани за управление на центрове за данни и системи за подпомагане на водачите на автомобили“.

Nvidia обяви споразумението за закупуване на Arm от японската технологична инвестиционна компания SoftBank през септември миналата година, отбелязвайки тогава, че очаква сделката да приключи в рамките на 18 месеца.

Но сливането е обект на глобален регулаторен контрол, включително от Китай, както и от Обединеното кралство, където е базирана Arm. Европейската комисия също започна разследване на сделката преди малко повече от месец.

FTC заяви, че „сътрудничи тясно с… агенции за конкуренция в Европейския съюз, Обединеното кралство, Япония и Южна Корея“. Очаква се процесът да започне на 9 август догодина.