САЩ обвиняват Китай в икономическа агресия

САЩ обвиняват Китай в икономическа агресия

САЩ обвиняват Китай в икономическа агресия

САЩ обвиниха Китай, че провежда политика на „икономическа агресия“, която заплашва целия свят. Твърдението е от 65-страничния доклад на Белия дом "Как икономическата агресия на Китай застрашава технологиите и интелектуалната собственост на САЩ и целия свят“, съобщава ТАСС. Авторът на документа е директорът на Националния съвет по търговия към Белия дом Питър Наваро.

"Отчитайки размера на икономиката на Китай и мащабите на неговата политика, която предизвиква пазарни диспропорции, икономическата агресия на Китай застрашава не само икономиката на САЩ, но и световната икономика като цяло", заявява Наваро.

Според Белия дом Китай „изглежда провежда кампания на търговски шпионаж срещу американските компании", която включва "проникване в информационните системи на американските компании с цел кражба на обекти на интелектуална собственост“, а в последствие – обезценяване и купуване на значително занижени цени.

Американските власти отново критикуват Пекин, че осъществява несправедлива търговска политика.

Според Наваро действията на Китай са в над 50 направления – от киберкражби на интелектуална собственост до блокиране на чуждестранния достъп до ключови суровини, достъпни само в Китай, с чиято помощ Пекин постига целите си.

Американските наблюдатели отбелязват, че докладът „Наваро“ не предлага нова политическа линия и анализ, а съдържа само претенции, изтъква ТАСС.

Вчера Наваро заяви, че Китай ще загуби повече, отколкото САЩ, от търговския спор помежду им. Китайците вероятно не са дооценили решимостта на президента Тръмп да спре нечестната търговска практика, коментира той след последното решение на Тръмп да се подготви списък за въвеждане на мита за още стоки за 200 млрд. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ