Лукойл Нефтохим в топ 5 на най-големите компании в Югоизточна Европа

Лукойл Нефтохим в топ 5 на най-големите компании в Югоизточна Европа

Лукойл Нефтохим в топ 5 на най-големите компании в Югоизточна Европа

За девета поредна година SeeNews - водещ доставчик на бизнес новини, пазарни проучвания и анализи за Югоизточна Европа, публикува класация на най-големите компании, банки и застрахователи в региона.

Освен водещата класация на най-големите нефинансови компании по общ размер на приходитe, класацията SeeNews TOP 100 SEE включва и подкласации на най-печелившите, най-динамичните и най-губещите компании, както и тези в най-успешните индустрии и с най-голям приход на глава от населението. Класациите са подкрепени с експертни анализи и интервюта с представители на пазарните лидери от Югоизточна Европа.

Благодарение на увеличилата се икономическа дейност, породена от няколкото години на постепенно възстановяване, през 2015 г. корпоративният сектор в региона отново регистрира растеж, отчитат изследователите. Стоте най-големи компании в Югоизточна Европа постигат общо увеличение на приходите си до 102,5 милиарда евро, което е увеличение с около 2% в сравнение с миналогодишното класиране и малко под 2,5% над средния за региона икономически ръст. 

В същото време общият обем на печалба е нараснал само с 1,3% спрямо година по-рано, което предполага, че корпоративните специалисти имат още какво да направят, за да се приспособят към сложната геополитическа ситуация, хаотичното поведение на инвеститорите, нестабилните капиталови потоци и неуредени финансови и стокови пазари.

Важно е да се отбележи, че повишаването на комбинираната нетна печалба на най-големите компании в региона идва след спад на печалбата от 11% на участниците в класацията за 2015 г.

Румънският производител на автомобили Dacia, подразделение на френската Renault, е най-голямата компания в региона за втора поредна година, с общ приход от 4,29 милиарда евро, следвана от две румънски дъщерни дружества на австрийската OMV.

Икономическият подем има най-силно отражение най-вече в един от секторите - търговия на едро и дребно. Трябва да се отбележи, че този сектор изпъква с всичките си 20 от топ 100 участници в класацията, като с изключение на една от компаниите, записва ръст на приходите на фона на нарастващата консумация, която е била основен двигател за икономиката на региона. Това е сегментът, постигнал повече от двойно увеличение на печалбата с 14% ръст на приходите.

България в класацията TOP 100 SEE

България има 11 представители в тазгодишната класация SeeNews TOP 100 SEE, които са предимно от енергийната индустрия, и с това запазва същия брой участници, спрямо миналата година. Компаниите постигат забележителен обрат в представянето си, с общи приходи от 70 милиона евро, сравнено със загуба от 401 милиона евро година преди това. Лукойл Нефтохим Бургас АД отново е с най-добро представяне в страната и заема 5-то място в класацията спрямо 3-то място година по-рано. Mалко след нея е МК Аурубис България АД на 7-мо място, последвана от НЕК на 14-то място и Лукойл-България ЕООД на 17-та позиция в класацията.

Общо 18 са българските кредитори, включени в списъка на TOP 100 SEE Банки, колкото са били и през изминалата година. УниКредит Булбанк АД е най-големият български кредитор, заемащ 6-та позиция, следван от банка ДСК ЕАД, под номер 12, и Първа инвестиционна банка АД - ПИБ, заела 14-то място.

Двадесет и два български застрахователи попадат в тазгодишната класацияTOP 100 SEE Застрахователи. Армеец АД запазва своята водеща позиция, заемайки 20-то място в класацията, следван от Булстрад Виена Иншурънс Груп АД и Лев Инс АД.

Сред губещите за 2015 г. в класацията са петролните и газови компании, които отбелязват 12% спад от общите си приходи, на фона на ниските цени на петрола в световен мащаб, но продължават да доминират SeeNews TOP 100 SEE класирането, като представляват една трета от всички участници.

С цел постигане на повече яснота около класирането на компаниите в SeeNews TOP 100 SEE, трябва да се отбележи, че като страна Румъния е с най-голямо население, има и най-голямата икономика, с БВП, равен на 43% от общия за региона, който по данни на МВФ за 2015 г. е 408,5 милиарда долара. В тази връзка никак не е изненадващо, че Румъния продължава да доминира класацията с 56 участници, с общи приходи от 55,2 милиарда евро, което е повече от половината на 102,5 милиарда евро, направени от всички фирми в класацията, коментират авторите. В сравнение с относителния дял на икономиката, данните показват, че румънският корпоративен сектор е по-добре развит от средното ниво за региона. Освен това, румънските Топ 100 участници отчитат печалба в размер на 1,3 милиарда евро или 54% от общо 2,4 милиарда евро печалба, направена общо от компаниите в класацията.

Словения и България се предствят с по 11 участници в списъка на SeeNews TOP 100 SEE. С по един по-малко, Сърбия и Хърватия имат по 10 участници. Босна и Херцеговина и Македония, от своя страна, са представени с по един участник.

Броят на новите компании в класацията за 2016 г. SeeNews TOP 100 SEE е 17, спрямо 15 миналата година и в същото време прагът за класиране се покачва до 440 милиона евро от 420 милиона евро през изминалата година.

Цялата класация можете да видите ТУК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ