Силното търсене на Playstation 5 награди Sony с голяма печалба

Силното търсене на Playstation 5 награди Sony с голяма печалба

Японският гигант Sony повиши прогнозата си за печалба за финансовата година, след като отчете ръст на оперативната печалба за последното тримесечие на фона на силното търсене на конзолите Playstation 5, смарт телевизорите и камерити, както и доброто представяне на музикалния и филмовия отдел на компанията, предаде Си Ен Би Си.

Sony отчете оперативна печалба от 280,1 млрд. йени (2,57 млрд. долара) за тримесечието, завършило на 30 юни. За същия период наминалата година беше отчетена оперативна печалба от 221,7 млрд., а прогнозите на анализаторите бяха за печалба през последното тримесечие от 207,96 млрд. йени, сочат данни на Refinitiv.

Компанията прогнозата си за оперативна печалба за финансовата година до март 2022 г. на 980 млрд. йени, приближавайки я до прогнозата на анализаторите за 1 трлн. йени.

Sony се възползваха от силното търсене на PlayStation 5, подкрепено от пандемичните условия, които принудиха хората да прекарват повече време вкъщи и съответно да играят повече видео игри. От компанията обаче не успяват да отговорят на огромното търсене заради глобалния недостиг на чипове, който засегна редица индустрии.

От компанията заявиха през май, че очакват да продадат 14,8 млн. конзоли PS5 до края на фискалната година, завършваща през март 2022 г. Sony гледа на конзолата като на инструмент, с който да свърже повече потребители с новите си абонаментни услуги и с дигиталния си магазин за видео игри.

Докато намалява фокуса си върху бизнеса с електроника, японският гигант влага все повече инвестиции в създаването и разпространението на развлекателно съдържание. През декември компанията постигна споразумение с AT&T за закупуване на стрийминг услугата за аниме Crunchyroll, която има 3 млн. абоната. От Sony също така лицензират филмите си за стийминг услугите на Disney и Netflix.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ