Спад с 27% при имотните инвестиции до 2021 г., прогнозира брокерска агенция

Спад с 27% при имотните инвестиции до 2021 г., прогнозира брокерска агенция

Спад с 27% при имотните инвестиции до 2021 г., прогнозира брокерска агенция

Очаква се спад с 27% при имотните инвестиции до 2021 г. и цялостно забавяне на имотния пазар. Това показват данните от проучването „Тенденции на имотния пазар”, което агенция за недвижими имоти „Antre“ проведе сред 1238 респондента на територията на град София през месец февруари.

През последните 3 години имотните инвестиционни покупки съставляваха 26% от обема на покупко-продажбите в жилищния сегмент. Благоприятстващи причини за тези стойности бяха икономическият ръст, нуждата от повече наемни жилища в столицата, нарастващите цени на имотите и ниските лихвени проценти по депозитите. Това накара половината от жилищните имотни инвеститори да закупят ново строителство, реализиращо се след 2016г.

Последната година цените намалят ръста си, пазара очаква корекция, икономиката се забавя, а наемният пазар на жилища вече се насища. Като се добави към това и необходимото време за реализацията на дадена имотна инвестиция, било то на наемния или вторичния пазар, бе логично в следващите 2 години да има спад в имотните инвестиции с 18.8%, което се равнява на 27% спрямо предходния период.

Въпреки очакванията за спад инвеститорите в процентно съотношение ще останат по-активни на пазара спрямо купувачите за собствено ползване. Именно това ще доведе до забавянето на пазара - 45.5% от респондентите (основно купувачи за лично ползване) изчакват подходящ момент.

80% от участниците на жилищния пазар вече отчитат подобни тенденции със забавянето на имотните транзакциите във времето. Важно е да се отбележи, че това забавяне не е спад или пукане на балон, а по-скоро стабилизиране на пазара.

Над половината от купувачите за лично ползване (56%) търсят нов имот с акт 16, а едва 35% са склонни да закупят имот преди акт 16, още по-малко преди акт 14 (груб строеж), което свидетелства за предпазливост на този тип потребители. За лично ползване най-желани са тристайните апартаменти сред 62% от анкетираните.

При инвеститорите това съотношение е обърнато, дори нараства интереса към покупка при стартиране на строеж. Най- актуални за инвестиция остават двустайните жилища, след тях нараства и интересът към еднопространствени жилища, допълват от агенцията.

На вторичния пазар при продавачите всичко е балансирано.

Запазва се близкото съотношение при предлагането на двустайни (30%) и тристайни (40%). 29% от продавачите пък изчакват ръст в цените, за да продадат имотите си по-изгодно. Наемният пазар за момента се запазва стабилен, въпреки лекото намаляване на наемните нива с 10% от началото на годината. Средният наем изискван от наемодателите в столицата за двустаен апартамент остава около 365 евро.

Съотношението между нови жилища (1991-2016г.) и стари е изравнено в резултат на имотните инвестиции през последните години.

По традиция най-търсени продължават да бъдат централните квартали, както и южните. В това число попада и ж.к. “Младост“. Индикации за по-голям интерес се наблюдава към Дружба, Надежда и Овча Купел. Това се дължи на транспортната свързаност и на по-големия избор на имоти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ