Стагнация за британската икономика прогнозират проучвания

Стагнация за британската икономика прогнозират проучвания

Стагнация за британската икономика прогнозират проучвания

Британската икономика вероятно ще стагнира тази година на фона на забавянето в сектора на услугите според две публикувани днес проучвания, цитирани от ДПА.
Очакванията са за несъществено или никакво подобрение на икономическия растеж тази година, тъй като хронично слабата производителност продължава, а търговските отношения след Брекзит с ЕС остават неясни, отбелязва в."Файненшъл таймс", позовавайки се на годишното си проучване сред 85 водещи икономисти.
Над една трета от анкетираните прогнозират, че нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) няма да бъде по-добро, отколкото през 2019 година, която се очертава като най-лошата от десетилетие, посочва вестникът, цитиран от БТА.
Проучване на британската търговска камара сред ръководители на компании установи продължаваща слабост на повечето показатели за икономическото състояние през последното тримесечие на 2019 година.
Всички водещи показатели са се влошили в сектора на услугите, който представлява 80 процента от британската икономика, отбелязва камарата.
Британското промишлено производство е спаднало през декември с най-бързото си темпо от 2012 година, тъй като вялата световна икономика се е отразила на търсенето, информира Ройтерс. Освен това компаниите още повече са намалили запасите си от стоки, с които се презастраховаха срещу излизане на Великобритания от ЕС без сделка.
Производственият индекс на мениджърите по доставките (PMI), изготвян от компанията Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) и Британския институт за закупуване и снабдяване (CIPS), е спаднал до 45,6 пункта спрямо 49,1 пункта, най-ниското равнище от юли 2012 година. Стойност под 50 пункта бележи свиване.
Премиерът Борис Джонсън обеща да приключи с Брекзит до 31 януари и да договори новите търговски отношения с ЕС до края на тази година, отбелязва ДПА.
Много анализатори предупредиха, че целта на Джонсън е почти невъзможна, което разпалва опасения, че Великобритания все още може да напусне блока без нови споразумения и да се стигне до Брекзит без сделка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ