Дефицитът на полупроводници удари и производството на Stellantis

Дефицитът на полупроводници удари и производството на Stellantis

Производителят на автомобили Stellantis, създаден в резултат на сливането на френската група PSA (Peugeot) и италианско-американската компания Fiat Chrysler Automobiles (FCA), не успя да произведе около 190 хиляди автомобила през първото тримесечие поради глобалния недостиг на полупроводници. Това се посочва в прессъобщение на автомобилния концерн.

В него се отбелязва, че този обем представлява загуба от около 11% от планирания обем на производството. В същото време Stellantis очаква, че второто тримесечие на 2021 г. ще бъде по-лошо от първото тримесечие на 2021 г. Прогнозира се подобрение през втората половина на годината, предава ТАСС.

През януари тази година акционерите на PSA одобриха сливането на групата с Fiat Chrysler. По-рано тази операция беше одобрена от Европейската комисия. За да премахнат претенциите на ЕК относно рисковете от прекомерна концентрация на определени пазарни сектори в ръцете на новата обединена корпорация, двете компании поеха пакет от задължения, по-специално се споразумяха да смекчат споразумението между PSA и Toyota относно условията работа на европейския пазар, както и създаване на условия за лицензиран ремонт и поддръжка на автомобили. Peugeot и Fiat Chrysler са независими участници на пазара. Плановете за сливането бяха обявени в края на октомври 2019 г., а съответното споразумение беше подписано през декември същата година.  

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ