Световната банка прогнозира свиване на българската икономика с 3,7% през 2020 г.

Световната банка прогнозира свиване на българската икономика с 3,7% през 2020 г.

Световната банка прогнозира свиване на българската икономика с 3,7% през 2020 г.

След по-добрия от очакваното икономически растеж през 2019 г., българската икономика, заедно с  тази на останалите страни от Европейския съюз, ще навлезе в рецесия през 2020 г. заради ефекта на пандемията от COVID-19 върху износа и вътрешната активност, сочи пролетният икономически доклад на Световната банка за региона на Европа и Централна Азия.

Според нея брутният вътрешен продукт на страната ни ще се свие с 3,7% през тази година.

Освен прогноза за региона, докладът на Световната банка включва и призив за решителни политически мерки, фокусирани върху насочване на инвестиции в здравеопазването и изграждането на мрежи за социална защита на населението, особено на най-уязвимите негови представители.

От Световната банка обаче поясняват, че прогнозите за икономическите последици от кризата с COVID-19 продължават да се базират на много неизвестни. Според различните сценарии свиването на икономиката в региона през 2020 г. може да бъде между 4,4% и 2,8%, след което то ще бъде последвано от ръст през 2021 г. в резултат на предприетите фискални мерки и постепенно възстановяване на търговията и цените на суровините.

В същия доклад се прогнозира растеж от 3,9% на БВП на България през 2021 г.

„От наложително значение е политиците да действат решително в рамките на тези изключително трудни времена“, казва Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия.

„Това означава бързо да бъдат предприети мерки за укрепване на здравните системи и мрежите за социална сигурност, за подкрепа на частния сектор и за запазване на финансовата стабилност и доверие – неща, които са от критично значение за опазването на живота на хората“, добавя той.

 „Сега повече от всякога е необходимо да се обърне внимание на бедните, тъй като те са най-уязвимата група на населението при здравни кризи и ще бъдат най-засегнати от загубата на доходи в резултат на карантинните мерки и нарушената икономическа активност.“ , казва Фaбpициo Зapĸoнe, ĸoйтo e постоянен представител нa Cвeтoвнaтa бaнĸa зa Бългapия, Чexия и Cлoвaĸия.

В доклада се настоява и за мерки, като трансфери на средства и субсидии за здравния сектор, както и за временни кредити и данъчни облекчения за бизнеса, които да омекотят удара върху икономиката и да помогнат за запазването на работни места.

 Световната банка съобщава още, че ще осигури финансова подкрепа в размер на до 160 млрд. долара през следващите 15 месеца за да помогне на страните да защитят бедните и уязвимите, да подкрепят бизнеса и да засилят икономическото възстановяване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ