Световната банка: Войната ще забави глобалния растеж

Световната банка: Войната ще забави глобалния растеж

Войната в Украйна е катастрофа за света, която ще забави глобалния икономически растеж. Това заяви пред Би Би Си президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

„Войната в Украйна идва в лош момент за света, тъй като инфлацията вече нараства“, каза Малпас.

Той подчерта, че най-голямата му загриженост е за загубата на човешки животи. Смята се, че хиляди цивилни и войници са загинали от началото на боевете в Украйна.

По думите на Малпас икономическото въздействие на войната се простира отвъд границите на Украйна, като повишението на световните цени на енергията „засяга най-много бедните, подобно на инфлацията“.

Заради войната растат и цените на храните, като по думите на президента на Световната банка това е „много сериозен проблем за хората в по-бедните държави“.

Той отбеляза, че Русия и Украйна са големи производители на храни. Украйна е най-големият производител на слънчогледово олио в света, а Русия е се нарежда на второ място, сочат данни на S&P Global Platts. Двете страни отговарят за 60% от световното производство.

Според данни на JP Morgan двете страни също представляват 28,9% от световния износ на пшеница. На този фон цените на пшеницата на чикагската бъдеща борса се търгуват на нива, близки до 14-годишни върхове.

Руските доставки на тези стоки са ограничени поради мащабните санкции, които затрудняват закупуването на продуктите от останалия свят. Украинските доставки пък бяха прекратени, тъй като боевете затвориха пристанищата на страната.

„Няма начин да се адаптираме достатъчно бързо към загубата на доставки от Украйна и Русия и това допринася за цените“, каза Малпас.

По думите му същото важи и за руските енергийни доставки, които се отразяват особено негативно на Западна Европа. Около 39% от електроенергията в ЕС идва от електроцентрали, които изгарят изкопаеми горива, а Русия е най-големият доставчик на петрол и газ за региона.

Тъй като ЕС се стреми да ускори прехода си към други енергийни източници, правителството на Владимир Путин „може завинаги да загуби някои от своите пазари“, смята Малпас. Подобна загуба на доходи е само един от начините, по които тази война ще навреди на стандарта на живот в Русия, като същият ефект ще имат срива на рублата и инфлацията.

Войната в Украйна ще създаде и повече проблеми за глобалната икономика, обяснява Малпас.

Световната банка е отделила 7,9 милиарда долара за подпомагане на развитието на украинската икономика от 2014 г. насам. Тези пари помогнаха на страната да започне широкообхватни икономически реформи, включително приватизации в енергийния и банковия сектор.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ