Най-песимистичната прогноза на СТО - световната търговия се свива с 32%, глобалната икономика с 8,8%

Най-песимистичната прогноза на СТО - световната търговия се свива с 32%, глобалната икономика с 8,8%

Най-песимистичната прогноза на СТО - световната търговия се свива с 32%, глобалната икономика с 8,8%

Световната търговска организация (СТО) прогнозира свиване с до 32% на глобалната търговия през тази година, предава Би Би Си.

Предвид големите неясноти около продължителността и дълбочината на кризата с коронавируса, от СТО не се ангажират с много конкретна оценка и дават диапазон от 13% до 32% за свиване на световната търговия.

От организацията обаче казват, че спадът на търговията на вероятно ще бъде по-голям от този, отчетен по време на глобалната финансова криза от 2008-2009 г.

Генералният директор на СТО Роберто Асеведо определи тези числа като „отвратителни“.

Той заяви, че тези резултати са неизбежни, предвид продължителното блокирането на редица икономики, но подчерта, че правителствата на отделните страни е трябвало да предприемат тези стъпки, тъй като кризата е най-вече здравна и на първо място е предпазването на човешките животи.

 „Освен човешкото страдание, причинено от вируса, неизбежният спад в търговията ще има болезнени последици както за бизнеса, така и за домакинствата“, казва Асеведо.

Докладът на СТО описва свиването на световната търговия с 13% като сравнително оптимистичен сценарии. При него може да очакваме възстановяване на търговията с 21% през 2021 г. Според същата прогноза може да очакваме свиване на световната икономика с 2,5% през 2020 г. и ръст от 7,4% през 2021 г.   

При най-песимистичният сценарии се очаква свиване на търговията с 32% през тази година и ръст от 24% през следващата. В тази ситуация световната икономика може да се срине с цели 8,8% през тази година и да скочи с 5,9% през 2021 г.

 В доклада се подчертава, че „ неяснотата е толкова висока, че е напълно възможно резултатите и за двете години да бъдат както по-добри от очакваното, така и по-лоши“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ