Малко известна компания стана третият най-голям европейски стартъп

Малко известна компания стана третият най-голям европейски стартъп

Малко известна компания стана третият най-голям европейски стартъп

Базираната в Амстердам стартираща компания Mollie обяви, че е приключила успешно нов рунд финансиране от инвеститори, възлизащ на 800 млн. долара.

По този начин малко известната доскоро компания  вече има оценка от  6,5 млрд. долара, което я прави третият най-голям европейски стартъп.

Преди нея са единствено шведските компании Klarna, която предоставя пазаруване с безлихвен кредит и която наскоро постигна оценка от 46 млрд. долара и най-голямата компания за стрийминг на музика и други аудио формати – Spotify, чиято пазарна капитализация е също около 46 млрд. долара.

Mollie дори изпреварва най-популярния европейски финтек Revolut, чиято оценка все още е 5,5 млрд. долара.

Нидерландската компания прехвърли границата от 1 млрд. долара за оценката  си през септември миналата година, повече от 10 години след като е основана през 2004 г. Компанията предоставя услуги в сферата на електронните плащания.

„Бях изненадан да открия колко неудобни са банковите услуги за плащания, затова създадохме нови системи, които ги надграждат, което  беше и началото на нашия бизнес“, коментира основателят Адриаан Мол.

Компанията е растяла органично, преди да вземе финансиране за допълнително разрастване през 2019 г.

„Целта ни е да изградим компания за 100 млрд. долара. Знаем, че това ще отнеме много време“, казва новият изпълнителен директор на дружеството Шейн Хапач.

В последния рунд за финансиране тя е била подкрепена от EQT, General Atlantic, HMI Capital и Alkeon Capital.

В последните няколко години конкуренцията в сферата на електронните разплащания се увеличи значително, като основните играчи на пазара на стойност 2 трлн. долара са американските Stripe и Square. За разлика от своите американски колеги Mollie се фокусира над партньорства с малки компании.

Последният рунд финансиране оцени Stripe на 95 млрд. долара, с което я прави най-голямата в сектора.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ