Tesco обмисля да се изтегли напълно от азиатските пазари

Tesco обмисля да се изтегли напълно от азиатските пазари

Tesco обмисля да се изтегли напълно от азиатските пазари

Най-голямата веригата за търговията на дребно във Великобритания Теско (Tesco) обмисля оттегляне от азиатските пазари, съобщи Ройтерс. Компанията съобщи, че се е споразумяла да продаде подразделенията си в Тайланд и Малайзия на дъщерни компании на Си Пи груп (CP Group) при сделка на обща стойност 10,6 милиарда долара. След приключване на сделката Теско планира да върне близо 5 милиарда лири (6,6 милиарда долара) на акционерите си чрез специален дивидент, обвързан с консолидиране на капитала.

Чествайки своята 100-годишнина, Tesco следва петгодишен план за възстановяване с фокус във Великобритания, стартиран от главния изпълнителен директор Дейв Люис, след като счетоводен скандал доведе до драстичен спад в търговията.

През октомври Люис обяви преходът на компанията за завършен и каза, че ще се оттегли следващото лято.

„Tesco потвърждава, че в резултат на проявения интерес, компанията започна преглед на стратегическите варианти за бизнеса си в Тайланд и Малайзия, включително оценка на възможна продажба на тези предприятия“, посочват в свое изявление от компанията.

От Tesco заявиха, че прегледът е в начален етап и не дадоха подробности за възможните подходи.

„Не са взети решения относно бъдещето на Tesco в Тайланд и Малайзия и не може да има гаранция, че сделка ще бъде сключена“, казват още от компанията.

Tesco търгува в 1967 магазина в Тайланд и 74 в Малайзия. За шестте месеца до 24 август 2019 година обектите в двата пазара заедно генерираха продажби от 3,3 милиарда долара, което е увеличение с 1% при постоянен валутен курс и оперативна печалба от 171 милиона паунда.

През 2015 г. Tesco продаде южнокорейското си участие за 6.1 милиарда долара. Година по-късно тя продаде бизнеса си Kipa в Турция на Migros, най-голямата верига супермаркети в страната. Веригата се изтегли и от  пазарите в Япония, САЩ и Китай. Ако се стигне до напускане на Тайланд и Малайзия, единствените задгранични операции на компанията, с изключение на Ирландия, ще бъдат в Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ