Тръмп обяви търговска война на Канада

Тръмп обяви търговска война на Канада

Тръмп обяви търговска война на Канада

Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна офанзива по всички посоки срещу Канада, обявявайки търговска война на основния икономически партньор на САЩ, като налага мита върху дървения материал за строителство и заплашва с репресивни мерки в сектора на млекопроизводството, информира АФП.

"Хората не осъзнават, че Канада бе много сурова спрямо САЩ. (...) Години наред, те (канадците) бяха по-хитроумни от ръководителите ни", заяви Тръмп, допълвайки, че не се страхува от търговска война с Канада.

В телефонен разговор с Тръмп снощи канадският премиер Джъстин Трюдо твърдо му обеща, че неговото правителството "ще защитава енергично интересите на канадската промишленост за строителен дървен материал".

"Това беше много приятелски телефонен разговор", съобщи Белият дом. Офисът на канадският премиер обаче се въздържа да направи оценка на разговора.

Малко по-рано министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос аргументира вдигането на митата с необходимостта да се противодейства на субсидиите, давани от канадски провинции, които внасят в САЩ стоки на неизгодни цени.

САЩ са внесли канадски дървен материал за 5,7 милиарда долара през 2016 година и Рос каза, че новите мита ще вкарат в хазната 1 милиард долара. Търговското министерство на САЩ обяви, че митата върху дървения материал ще бъдат от 3,02 до 24,12 процента за канадските доставчици.

Досега Мексико изглеждаше основната мишена на Доналд Тръмп, но той изглежда е решил да насочи търговските си оръдия срещу северния съсед, с когото САЩ имат вековна обща история. Уилбър Рос подчерта снощи, цитиран от АФП, че макар канадците да са като цяло добър съсед, това не означава, че те не трябва да спазват правилата на играта.

Да ни наводняват с дървен материал това не е добросъседство, а сред представители на млечната промишленост има усещането, че те (канадците) са взели малко рязко решение миналата седмица, допълни търговският министър на САЩ.

При посещение миналата седмица в щата Уисконсин, в северната част на САЩ, голям производител на мляко и сирене, Тръмп определи като "срамни" мерките на Канада да ограничи вноса на млечен протеинов концентрат.

В действителност канадското правителство не е вземало никаква нова мярка за млякото. Самите млекопроизводители са преговаряли с местните преработватели и са се договорили във вреда на една компания от Уисконсин.

Президентът на Федерацията на млекопроизводителите в Квебек Бруно Летандр заяви в ефира на Радио Канада, че няма правило, което да спира един индустриалец да купува от когото си иска.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ