Васил Велев: Сивата икономика у нас е над 21%

Васил Велев: Сивата икономика у нас е над 21%

По последни данни сивият сектор у нас е 21,5%. Предстои в началото на декември да се публикува новата му стойност, обогатена с индекса за неформалната заетост. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ на форум, посветен на борбата с недекларираната заетост. 

"При този размер на сивата икономиката, и при 40% преразпределение на БВП през бюджета, щетата за бюджета е 10 милиарда по-малко приходи. Изчисленията на АИКБ сочат, че два милиарда и половина повече приходи ще има в бюджета, ако само с 5% се намали сивата икономика, което е постижима цел", допълни Велев. 

Недекларираната заетост е най-често срещаната сива практика, има обективна основа затова - у нас най-високият данък е данък труд, каза Велев и допълни, че този данък е 53,25% за трета категория /за да получи един работник нето 100 лева, предприятието трябва да плати 53,25 лева данъци и осигуровки/. 

Според него с последните законодателни действия се стига до ситуация да няма връзка между осигурителния принос и пенсиите, повече от половината от пенсионерите ще получават еднакви пенсии, независимо от осигуровките. 

Методиката за превенция на недекларираната заетост е инструмент, насочен към практическо прилагане на различни инструменти - нови и адаптирани за управление на човешките ресурси в предприятията по начин, който да превентира пораждането на сиви практики и недекларирана заетост. В рамките на проекта са разработени и общо 51 мерки насочени към превенция и борба с недекларираната заетост, за всяка от които е разработено конкретно предложение за институционализиране насочено към компетентните институции и организации. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ