Япония ООД отново процъфтява

Япония ООД отново процъфтява

Япония ООД отново процъфтява

Япония ООД си връща ритъма. Причината може би е промяната в правителствената политика, която остана незабелязана.

През последните месеци японските компании обявяват масово положителни резултати. Поръчките за машиностроенето, които са ключов показател за капиталовите разходи на компаниите в бъдеще, са нараснали с 12,6 % на годишна основа през август до най-високото ниво от десетилетие, сочат данните, оповестени в сряда, 10 октомври. Този растеж е много по-бърз от очаквания, няколко анализатори дори прогнозираха намаляване на поръчките.

Междувременно корпоративните инвестиции са се увеличили през миналото тримесечие с най-бързия си темп от над едно десетилетие, а печалбите са нараснали с 18 %. Компаниите планират да похарчат още повече, а бизнес доверието расте, според изследването "танкан" на Японската централна банка.

Всички тези добри новини идват да фона на забавянето на промишлената активност в целия свят и търговската война между САЩ и Китай, която води до отлагане на инвестициите. В началото на седмицата Международният валутен фонд понижи прогнозите си за световната икономика. Япония сигурно прави нещо по правилния начин.

Дали Япония ООД внезапно не промени убежденията си след годините на натиск да развърже кесията и да намали купищата натрупани пари? Или корпорациите най-накрая се възползват от близо нулевата цена на привличането на капитал?

Нито едното, нито другото. Много по-вероятна причина за забележителните цифри, идващи от японския промишлен сектор, е пакет от данъчни реформи на премиера Шиндзо Абе, които влязоха в сила тази година без много шум. За разлика от директното намаляване на данъците на американския президент Доналд Тръмп те са под формата на данъчни кредити или стимули.

Ето как работи системата. Ефективната данъчна ставка на компаниите може да спадне от 29,74 % до едва 20 %, ако те повишат заплатите, обучат служителите си и увеличат "висококачествените" вътрешни инвестиции в "интернета на нещата", информационни технологии и автоматизация. Програмата осигурява също специална отстъпка за амортизация при инвестиции в сходни активи и съоръжения, с минимален праг на разходите от 50 млн. йени (385а000 долара). Междувременно ще бъде отложено облагането с данък на собствения капитал за ново оборудване.

Не се разчита само на моркова. Големите компании не могат да получат данъчни кредити за изследователска и развойна дейност, ако не реинвестират печалбите си. Стимулите пък действат само за три години, което обяснява бързането.

Това подпомагане идва в момент, когато правителствата по цял свят намаляват корпоративните данъци. Макар ефективната ставка да беше леко понижена през изминалото десетилетие, данъчното бреме на японските компании отдавна е едно от най-тежките в света. Част от това се дължи на факта, че японската данъчна система е силно усложнена и прави разлика според големината на компанията, приходите и местоположението й. Това води до изкривявания при инвестиционните и финансови решения.

Сега Япония ООД реинвестира парите с надеждата да получи големи печалби, възползвайки се възможността за данъчни облекчения. Това силно се отличава от подхода на партньорите й като САЩ, които хвърлиха спестяванията си в изплащане на дългове, вдигане на възнаграждения и бонуси, както и в ускоряване на обратното изкупуване на акции. Тази тенденция вероятно обяснява силното нарастване на капиталовите разходи, тъй като компаниите модернизират остарялото си оборудване и се опитват да се възползват от реформата, докато тя е в сила.

За една от най-големите машиностроителни компании на Япония, Keyence Corp., ефективната данъчна ставка се е понижила с около 6 процентни пункта през последните три години. Същевременно общите й разходи за изследователска и развойна дейност са нараснали с 16 % миналата година, макар все още да са ниски като дял от продажбите. Оперативната печалба, изчислена на служител, също е нараснала.

При Fanuc Corp., компанията, която произвежда машини за почти всички големи производствени цехове, делът на средствата за изследователска и развойна дейност, като част от продажбите, е нараснал до около 7 %, а ефективната й данъчна ставка вече е близо 26 %. Подобно на други машиностроителни компании, възвращаемостта от инвестирания капитал е нараснала рязко през последната година.

Има дори зараждащи се сигнали за нарастване на производителността на труда. Секторен индекс, включващ производството на електрически части и устройства, се е повишил със 7,8 %, а индекс за машиностроенето е нараснал с около 5 % през юли на годишна основа.

Ако данъчните намаления на Абе наистина започват да дават резултат, то инвеститорите ще се надяват, че компаниите ще се възползват от тази политика възможно най-дълго. Те трябва да държат под око и компаниите, които се задоволяват само да увеличават трупаните пари.

Анджани Триведи,  Блумбърг

(БТА)

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ