81 станаха потвърдените случаи на COVID-19 в страната ни

81 станаха потвърдените случаи на COVID-19 в страната ни

81 станаха потвърдените случаи на COVID-19 в страната ни

Нови 14 случая на коронавирус у нас са потвърдени днес с което стават общо 81, обявиръководителят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния следобеден брифинг за обстановката в страната.

"В Ловеч вече има пациент, в Перник също", обясни той. "От Благоевград се потвърдиха случаите - 2 на брой. В софийските болници се потвърдиха случаи в "София-Мед", която в момента е поставена под карантина", допълни генералът.

"Има 3 случая, свързани с този в Банско, но има още проби, които се работят", уточни той.

Общият брой на изследваните днес проби в България е над 250.

На Балканите, по-голям скок на случаите има в Румъния - с 16 случая, Сърбия и Хърватия са с по 8 нови, в Македония са регистрирани нови 2 случая. Австрия са потвърдили 193 нови случая на COVID-19, като вече са над 1200 в страната. В Германия са регистрирани 364 нови случая. Испания са обявили 1236 нови случая днес.

Той обясни още, че е получил уверение, че фармацевтичните компании ще вразумяват вербално, че няма нужда от презапасяване. "Ръководството на Българския фармацевтичен съюз ме увери, че повечето фармацевти изпълняват добросъвестно своите задължения и аз съм готов да се съглася с това", обясни той. Идеята е фармацевтите да казват на хората "не, това не е необходимо", или "вземете си една опаковка, не ви трябва повече". Със свръхзапасяване, според него, може да се стигне до дефицит на определени лекарства в бъдеще", допълни той.

Мутафчийски  подкрепя появило се предложение рецептурната книжка на хронично болните да се признава за рецепта в този момент, за да не се налага възрастни хора да се струват пред лекарски кабинети за преиздаване на рецепти. Трябва обаче да се говори със НЗОК, уточни ген. Мутафчийски.

"Дойде и едно много интересно предложение за изработване на виртуална рецепта, но имам малко съмнения дали възрастното население може да се справи със самата технология". 

Обсъдено е с фармацевтите да се даде възможност на аптекарите да препоръчват при липсата на оригинален продукт негово генерично заместване. "Ние отдавна преминахме на генерично заместване, това е практика по целия свят. Прекалено скъпо е да се купуват оригинални продукти. Във ВМА са под 10%.", посочи ген. Мутафчийски.

"Не мога да тълкувам думите на главния прокурор и не мога да обявявам военно положение в страната. Има си компетентни органи", отговори той на журналистически въпрос за тълкуване на поисканото по-рано днес от главния прокурор незабавно въвеждане на още по-радикални мерки.

У нас няма установен случай до момента за вътреутробно предаване на вируса. Децата, раждани в последните дни са здрави, без вируса, увери генералът.

На фона на нарастващия брой заразени, 85 медици подадоха оставки по-рано днес. Те обявиха, че се притесняват за здравето си и смятат, че не са им подсигурени достатъчно добри и сигурни условия за работа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ