Баневи отричат обвиненията, прокуратурата представи подробни доказателства

Баневи отричат обвиненията, прокуратурата представи подробни доказателства

Баневи отричат обвиненията, прокуратурата представи подробни доказателства

Пълен абсурд - така Евгения и Николай Баневи определиха едно от повдигнатите срещу тях обвинения в пране на 1 милиард лева.

Двамата са на дело в Специализирания съд, който трябва да се произнесе по искането на прокуратурата да бъдат оставени за постоянно в ареста.

Пред магистратите първа говори Евгения Банева. Тя поиска да бъде освободена от ареста, за да се грижи за децата си. "Аз съм майка на три непълнолетни деца, моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълня моя основен дълг", заяви тя основната си защитна теза и пред журналисти преди началото на заседанието.  Обвинението за пране на 1 млрд. лв. е пълен абсурд. В 99% от изброените фирми, аз съм никоя", каза още Банева преди заседанието. "Никога не съм изпълнявала никакви задължения", добави тя. Съпругът й пък лаконично коментира, че "дори човек с невисоко икономическо образование може да прецени колко предприятия трябва да източи, за да изпере един милиард лева", каквото обвинение има срещу двамата.

И двамата твърдят, че никога не са се укривали и не са имали намерение да се укриват от властите. Евгения Банева разказа, че два дни преди да бъдат задържани на летището в Ница, са били уведомени от шофьора, че ги издирва Специализираната прокуратура.  Свързали се с наблюдаващия прокурор Мария Дойчинова и направили уговорка да се видят в понеделник в 11 часа в специализираната прокуратура. "Ние не сме се укривали", каза още Банева. "Много ясно искам да се знае, че ние никога не сме се укривали. Много ясно беше, че прибирайки се, ще бъдем в специализираната прокуратура, за да отговорим на въпросите, които тя иска да ни пита в нейните компетенции.", допълни тя.

Прокуратурата настоява обаче да бъде наложен постоянен арест за Баневи с мотива, че обвиненията срещу тях са подплатени с доказателства, че те са достатъчно тежки и че има опасност на свобода двамата да извършат друго престъпление, включително и заради стари разследвания, които вървят срещу Николай Банев. Както стана ясно вчера, обвинение за член на организирана престъпна група е повдигнато и на майката на Николай Банев, за която обаче не се иска арест, заради напредналата й възраст. Според изнесените от прокуратурата данни тя е била "активен участник в прането на пари", разпореждала се е и е вземала пари от касите на някои от дружествата.

6 тома доказателства по делото представиха от обвинението. Разследващи установили по разкази на свидетели и по документи, открити в дома на Баневи как е действала престъпната схема. Накратко, по описание на зам.главния прокурор Иван Гешев, тя изглежда така: приватизация на печелившо предприятие - източването му и нарязването му скрап.

А наблюдаващият прокурор Мария Дойчинова подробно в съдебна зала как е ставало унищожаването на предприятия.

Престъпното сдружаване на Евгения и Николай Баневи започнало след смъртта на втората му съпруга - поетесата Дочка Банева, която умира през август 2005 г., заяви прокурор Дойчинова.

Докато Дочка Банева била жива, тя имала отношение към заплатите на работниците, плащането на осигуровки и нито едно от предприятията не било разграбено. Разграбването започва след октомври 2005 г. в завода "Полимери Девня" , посочи прокурор Дойчинова. След това, в края на 2011 г. Банев разпоредил да започне рязането за скрап на 3 други негови предприятия, които не били в несъстоятелност, но са били със запорирани сметки. Това са "Елма", химически завод "Панайот Волов" и Топлофикация Казанлък, по думите на държавния обвинител. 

От рязането на Елма били получени 1 309 000 лева, от химическия завод - 133 000 лева, а от Топлофикация Казанлък - 210 000 лева. 

От всички сделки, включени от името на "Полимери", в предприятието не е влязла нито една стотинка, стана ясно от думите на прокурорката.  

"Към днешна дата реалността е следната: От една страна са 130 приватизирани предприятия от 1996 до 2001 г., нито едно от тях не работи и не развива дейност. В голямата си част те са нарязани на скрап, хиляди работници не са получавали заплати и не могат да се пенсионират, дори днес осигурихме достъп от служители на инспекцията по труда, които да връчат документи на Баневи, тъй като те се укриват. (тези документи са свързани с бившите служители на Баневи, които трябва да бъдат пенсионирани). 

От друга страна, стои едно семейство, чиито деца учат в Швейцария, но без собствен бизнес и доходи, заключи прокурор Дойчинова. Според обвинението, парите, източени по този начин, се намират в офшорни сметки извън България, контролирани от Баневи.

"Това, което чух, много прилича на другарски съд, но не и на специализиран съд", контрира адвокатът на семейството Христо Ботев. "В тази зала никой няма обвинение, че работниците не са получавали заплати и не са били осигурявани", допълни той. 

"Чухме, че сдружаването започнало от септември 2005 г. след смъртта на Дочка Банева, но трудно можем да знаем днес какви са били отношенията между Николай и Евгения Баневи през септември 2005 г.", каза още адвокатът. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ