България пита Сърбия ще строи ли ограда по границата

България пита Сърбия ще строи ли ограда по границата

България пита Сърбия ще строи ли ограда по границата

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни служба поиска обяснение от властите на Република Сърбия относно появили се публикации в сръбски медии, че правителството ще строи ограда по границата с България, съобщиха от пресцентъра на Външно.

Посланикът за специални поръчения Иван Петков е разговарял със сръбския посланик в София Желко Йович, който декларира, че правителството му не е вземало решение за издигане на ограда по границата с България, нито се извършват дейности по подготовката за такова съоръжение.

Едновременно с това, посланикът на България в Република Сърбия Радко Влайков проведе разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич. Той е потвърдил, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако в бъдеще се обсъжда такова.

Българските дипломати подчертали по време разговорите със сръбските си колеги, че границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно от страна на българската гранична полиция като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на "зелена" граница със Сърбия от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

Преди дни се появи информация, че Сърбия започва да строи ограда по границата си със Северна Македония. Днешни публикации в сръбски медии, препечатани и от българския издания твърдят, че Сърбия ще изгражда телена ограда и на границата с България, "за да се ограничи разпространението на COVID-19 и нерегламентираното преминаване от България към Сърбия."  Също така се цитира и правителствено постановление, в което била обоснована и "необходимостта от решение за временно обитаване на частни имоти, през които трябва да премине оградата".

От Външно уточняват, че действително е била приета Наредба по време на извънредното положение в западната ни съседка, допускаща временно изземване на правото на ползване на поземлени имоти, собственост на физически и юридически лица, по протежение на граничната линия с Република Северна Македония и Република България. Нейното действие обаче е прекратено на 6 май тази година, а от наличните данни в Републиканската дирекция за собствеността на Сърбия се вижда, че подобна мярка не е била прилагана спрямо поземлени имоти по границата с България, а единствено по границата с Република Северна Македония.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ