България поиска от ЕП да свали имунитета на Елена Йончева

България поиска от ЕП да свали имунитета на Елена Йончева

България поиска от ЕП да свали имунитета на Елена Йончева

Българските власти са изпратили искане до председателят на ЕП Давид Сасоли за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева, за да бъде заведено наказателно производство срещу нея. Информацията бе оповестена от самия Сасоли.
Според процедурата на ЕП предстои парламентарната правна комисия да разгледа искането. Ккомисия може да поиска всякакви данни или обяснения, които прецени за необходими. Засегнатият евродепутат пък има възможност да бъде изслушан и може да представи всякакви документи или други писмени доказателства в своя полза.
Парламентарната комисия приема при закрити врата препоръка към ЕП за одобряване или отхвърляне на полученото искане за снемане на имунитета. На пленарно заседание ЕП взема решение с обикновено мнозинство по постъпилото искане. След гласуването председателят на ЕП незабавно съобщава взетото решение на съответния евродепутат и на страната, подала искането.
Правилата сочат, че дори със свален имунитет евродепутатът запазва мястото си в ЕП. Снемането на имунитета дава възможност на националните съдебни власти да предприемат разследване и съдебен процес. Ако евродепутат бъде признат за виновен в извършването на престъпление, властите на съответната държава в ЕС следва да решат дали мандатът трябва да бъде прекратен по тази причина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ