Климатичните промени ще изследват антарктиците от 27-та българска експедиция

Климатичните промени ще изследват антарктиците от 27-та българска експедиция

Българските антарктически експедиции възпитават и ново отношение в младите хора към бъдещето на планетата. Това заяви президентът Румен Радев по време на посещение на българския екип, който ще замине за Антарктида след дни. 

"За двадесет и седми път нашите антарктици се отправят на научен поход към Южния полюс, за да предизвикат човешките възможности в едни крайно екстремни условия и да разширят познанието ни за света", каза той като прие днес на "Дондуков" 2 членовете на 27-ата българска антарктическа експедиция. Остават броени дни преди изследователите да заминат за българската изследователска база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът поздрави полярниците и по традиция връчи националното знаме на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Румен Радев подчерта, че българските изследователи на ледения континент винаги могат да разчитат на подкрепата на президентската институция. Програмата на българските учени за настоящия полярен сезон включва проучвания в областта на климатичните промени и изследвания на биологията в крайбрежната зона на Южния океан до българската база.

"Изследването на Антарктида отдавна не е само любопитство и екзотика – това е вече необходимост", посочи държавният глава и напомни, че леденият континент е барометър за глобалните климатични промени, начин да познаем по-добре миналото ни, но и ключ към разгадаването на нашето бъдеще.

Можем само да се гордеем, че българската държава и българските учени проявиха далновидност и стратегическо мислене, за да може днес България да има своя антарктическа база, свой Антарктически институт, да имаме авторитет на държава, която е сред пионерите в проучванията на този толкова важен за човечеството континент, каза държавният глава. Румен Радев благодари на посланиците на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия за съвместната работа на експедициите от различните държави.

"Знанията за Антарктида и нейните загадки привличат все повече млади хора и това наистина е бъдещето - да възпитаваме поколения, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата", заяви в словото си Румен Радев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ