Борисов и Горанов отговориха на обвиненията на Божков

Борисов и Горанов отговориха на обвиненията на Божков

Борисов и Горанов отговориха на обвиненията на Божков

Срещал съм се с всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки български гражданин трябва да спазва закона, а не да бяга от институциите. Божков е поредният богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите за своите защитни тези - това обясни финансовият министър Владислав Горанов на импровизиран брифинг в парламента в отговор на обвиненията, които бизнесменът Васил Божков отправи по-рано днес към него, премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев. В интервю за bTV от Дубай хазартният бос поиска Горанов да си подаде оставката и заяви, че по линия на бизнеса си не е имал отношения с Комисията по хазарта, а само и единствено с "Влади Горанов". 

Финансовият министър не отрече за срещи с Божков. "Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм и него, и Валентин Златев, и Кирил Домусчиев – всеки успешен бизнесмен в България. Независимо от опита за внушения аз нямам претенции към г-н Божков освен за едно. През всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той или негови служители са нарушавали Закона за хазарта, като е декларирал и внасял по-малко такси", каза още Горанов.

Той уточни, че срещите му с Божков са били само по две теми "Регулация на рекламата в хазарта" и "Изравняване на режимите на онлайн хазарта с наземния". Горанов обяви и че е готов да понесе отговорност, ако Божков докаже внушенията си, че именно финансовият министър го е съветвал как да не плаща данъци. "Не нося вина, че негови служители заедно с членове на комисията по хазарта са прилагали грешно закона, в резултат на което се дължат 700 млн. лв. Ако той е получил подобна „консултация“ от мен да не плаща данъци, нека да го докаже и тогава аз ще понеса своята отговорност, не само политическа", заяви Горанов.

Той отправи и препоръката "всеки бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата да го направи и по този начин няма да изпада в неприятната ситуация да бъде преследван от наказателните власти. Много лесно е когато си обвиняем да обвиниш обществото, добави Горанов и напомни, че освен неуредените сметки с хазната, има и много други обвинения към Божков, които не са свързани с хазартния му бизнес.

Финансовият министър призова Божков и в момента да заплати това, което не е платил на време. Милиарди са генерирали фирмите му през периода им на действие, отбеляза Горанов. "След като плати тази сума той ще има и моралното и нормативното основание да претендира пред комисията по хазарта продължаването на своя бизнес.", каза още министърът.

Премиерът засега отбягва въпроса ще иска ли оставката на Горанов и потвърждава, че не е имало тайни отношения между финансовия министър и Божков. "Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив - многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал - днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни", коментира пред  "Сега" Борисов.

Колкото до обвиненията към самия него Борисов лаконично обобщи: "Всяка квалификация от устата на Божков е комплимент за мен!". В интервюто за bTV Божков заяви, че Борисов е общото между миналото и настоящето на "мутренските времена в България" .

Премиерът обаче реагира гневно на обвиненията, че държавата е отнела бизнеса на хазартния бос. "Какво сме му взели - завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта?!", отсече премиерът.

Той категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали.

"Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона. Всички вече са обвиняеми", каза той. Промените в закона за хазарта бяха направени през декември 2013 г., но в тях в крайна сметка така и не са вписани прохождащите към този момент лотарии. Така „талончетата“ за търкане се озоваха в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева за моментните лотарии и те не плащат никакви такси. На власт по това време е кабинетът на Пламен Орешарски.

Борисов отхвърля и обвиненията на Божков, че се разпорежда в спорта. "Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което правя, е след искане за подкрепа на фенклубове. От кой ли не получавам такива искания, включително и от "Левски". Всичко се случва пред очите на обществото, никога не съм го крил", категоричен е той.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ