България

Политика

|

Общество

|

Прокуратура и МВР за акциите срещу кабелни оператори: Това е пиратство, обществената опасност е сериозна!

Прокуратура и МВР за акциите срещу кабелни оператори: Това е пиратство, обществената опасност е сериозна!

10,5 млн. лева щети за два месеца е имало за bTV, Нова и НВО от незаконното разпространение на програмите чрез 5 кабелни оператора в Южна България. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг по повод започналите акции срещу кабелни оператори. Данните са първоначални, по разчети на прокуратурата, уточни тя.

В 7 града са извършени вчера претърсвания и изземвания в помещения, ползвани от кабелни оператори, по разследване за престъпления срещу интелектуалната собственост и данъчната система. Установено било, че 70 000 абонати гледали над 60 програми "на тъмно", тоест, те били в сивия сектор. Като пример Арнаудова посочи, че един кабелен оператор в Сандански обявил в КРС 1388 потребители. Фактическите абонати били 12620.

"Обществената опасност е сериозна", заяви Арнаудова, а Явор Колев от ГДБОП съобщи, че два кабелни оператора предоставяли и мобилно приложение, с което да се гледа телевизия. Това обаче също било против авторските права на засегнатите телевизионни канали. Операторите били в Бургас и Сандански.

"Борбата с пиратството в България на практика е започнала през 1998 година", каза Явор Колев, а преди 1 година държавата е била извадена от черен списък, в който попаднала като страна, която неглижира престъпленията срещу интелектуалната собственост.

"Никой няма за цел да унищожава нечий бизнес", каза Колев и заяви, че въпреки спрените вчера излъчвания на кабелни оператори, днес в Бургас един от тях пак пуснал телевизия незаконно.

По-рано днес вътрешният министър Младен Маринов заяви, че "интелектуалното пиратство е сериозен проблем". 

Напрежение възникна днес Гоце Делчев след вчерашната акция на ГДБОП срещу кабелните оператори. Хиляди потребители останаха без интернет и телевизия. Днес жители на Гоце Делчев излизат на протест пред офиса на местната кабелна телевизия, предаде БНТ. В отговор на протеста вътрешният министър коментира, че проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга, а не в МВР.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ