Бюджетът за здраве приет, най-много пари заделени за болниците

Бюджетът за здраве приет, най-много пари заделени за болниците

Приходи за почти 4,3 млрд. лева и разходи с 50 млн. лева повече или  над 4,3 млрд. лева са заложени в рамката на бюджета за здравеопазване за следващата година, приет окончателно от парламента днес.

Здравната вноска няма да се променя и ще остане 8 процента догодина, решиха депутатите. Събраното над предвиденото от здравно-осигурителни вноски ще може да се използва допълнително за медицински дейности, предвидени за плащане от касата, но разпределянето няма да става с решение на Народното събрание, както искаше Левицата, а с решение на Надзора на касата.

Не беше прието и предложението на левицата за създаване на отделен фонд за лечение на здравнонеосигурените лица, с аргумента, че държавата плаща това лечение, но не през бюджета на касата. 

В бюджета на Здравната каса държавата залага 2,5 млрд. лева за медицински дейности, от които 225 млн. лева за първична извънболнична помощ, малко над 250 млн. лв. за специализирана извънболнична медицинска помощ и 90 млн. лв. за медико-диагностична дейност. Най-големите разходи тук са отделени за болнична помощ - 2 млрд. лева. Предвижда се с тях да се финансират около 2 млн. болнични лечения по клинични пътеки и 1,5 млн клинични и амбулаторни процедури.

Касата ще покрива частично или напълно лекарствата на 1,5 млн. здравноосигурени българи. Ще плаща и за болнични терапии на 33 хиляди онкоболни.

Народните представители решиха още и да въведат ограничения при сключването на договори между здравни заведения и Касата, като въведоха условието, че лечебни заведения, които са регистрирани за първи път или пък са получили за първи път разрешение за дейност от 1 януари догодина, няма да могат да се договарят с НЗОК за оказване на болнична помощ. А лечебните заведения, сключили договори по наредбата от тази година, няма да могат да се договарят с Касата догодина за нови клинични пътеки, амбулаторни и клинични процедури.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ