България

Политика

|

Общество

|

Денков: Искаме най-късно във вторник всички ученици да се върнат в клас

Денков: Искаме най-късно във вторник всички ученици да се върнат в клас

Връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете. Това заяви пред  bTV просветният министър Николай Денков.

По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове от заявеното като поръчки, като тези бройки стигат само за децата от 1. до 4. клас.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да могат се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, каза Денков.

Той обясни, че се надява заповедта на министъра на здравеопазването да се промени днес, като добави, че когато заседава експертният съвет при министър Кацаров там няма представител на министерството на образованието.

„Това е нещо, което трябва да се промени. Въпросът е институционален, а не персонален. По закон е право на Министерството на здравеопазването да решава тези мерки. Те изпълняват закона. Проблемът е, че няма чувствителност за последствията от някои техни решения върху нашата система“, обясни Денков.

Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас.

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона“, посочи той.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи тестове.

„Доколкото знам това са тестове, при които не се бърка навътре в носа, но първо трябва да знаем колко теста са и дали стигат. Аз чух за 200-250 хиляди. При нас това е едно тестване на учениците от 8. до 12. клас“, каза той.

Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите.

Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти.  „В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо. „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре.

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти.

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година. Образователният министър посочи, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ